Download | Programy

PROJEKT (hotovo) - ISAAC

Case modding - úpravy a modifikace počítačových skříní, změny vzhledu, regulace otáček, apod.

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
eXp10it
Čestný člen
Příspěvky: 257
Registrován: pát srp 04, 2006 10:41
Bydliště: Ostrava --> Hultschin --> Brno
Kontaktovat uživatele:

PROJEKT (hotovo) - ISAAC

Příspěvek od eXp10it »

Nápad na to, že si udělám nový case se mi v hlavě točil už někdy od předminulého roku a když se mi o minulých prázdninách dostala do tlap nádherná case Morex KN600 - bylo rozhodnuto. KN600 najdete v ceníku Morexu dnes, našli by jste jej před 5ti léty a nejeden pamětník by si vzpomněl, že se prodávala i v provedení AT v době kdy trhaly asfalt poslední modely PC 486 :o) Toto je nesporný důkaz o jejich kvalitách, od původní majitelky jsem jej obržel zadarmo - ehm. tedy za příslib že skříni moc neublížím. Nápad na to jak by mněla budoucí case vypadat přišel záhy.

KN600 v plné kráse...
Obrázek

1) LCD
První na řadu přišel display. Jedná se o 4×20 znakový display, který jde koupit v prodejnách GME a já měl štěstí, že byl skladem zrovna s modrým podsvícením a bílými písmeny. Display je zapojený na paralelní port a ubastlit kabel mi bez problémů trvalo cca půl den a to podotýkám, že nemám žádné elektrotechnické vzdělání a trafopájka, kterou jsem ho kutil je z roku 1980 a použité hroty byly snad ještě staršího data. Rozchodit se mi ho podařilo na poprvé.

home-made LCD...
Obrázek Obrázek
Obrázek

2) CHLAZENÍ
Počítač používám na koleji v Brně, kde se extrémně práší, zároveň jsem z předchozí skříně přišel na to, že ventilátor naproti procesoru v bočnici je sice efektivní co se týče chlazení procesoru a chipsetu, ale do kompu pumpuje prach a pokud potřebujete dát počítač nouzově opačnou stranou ke zdi a nebo na zem například ke stolu je jeho účinnost samozřejmě fuč. Airflow v počítači jsem se proto rozhodl řešit rázně: 1×120mm FAN ve zdroji vyfukuje ven a pro nasávání jsem se rozhodl použít variantu "co se vejde, to tam dám" - tedy 2×120mm FANy s prachovými filtry. V počítači je tedy malý přetlak a case má tím pádem tendenci vyfoukávat vzduch štěrbinami namísto klasického nasávání prachu ze všech děr. Na procesor přišel nový pasiv z chladiče FLACON ROCK II a naproti něj na držák pak 80ka. Všechny FANy jsou inteligentně regulovaný pomocí speedFANu pro maximální možné ztišení a tak při zvýšení teploty HDD se roztočí rychleji jen přední ventilátory atd.

3) OPTICKÝ TUNING
V první řadě jsem si mojí představu nakreslil na papír, potom přímo na case fixem a nakonec jsem si udělal i několik vizualizací bočnice abych si byl jistý výsledkem. Bočnice společně s DWG podklady šla na laserCUT a já jsem začal kutit přední část. Celý Morex jde nádherně rozložit na jednotlivé plechové části, plastové čelo je jen na západky, nikde žádné šroubování a vše bylo rozloženo na zemi pokoje. Plech má sílu 1mm což už je dost na řezání přímočarkou. Otvory v kostře pro přední FANy jsem tedy vyřezal snadno, dále plastové čelo jsem uřezal taky přímočarou pilou a nakonec jsem dotmelil malé výstupky, tak aby celá část tvořila kompaktní celek a nikde nenarušovaly probíhající rovné linie. Původní barva šla dolů za pomocí smirků až do jemnosti 1000 kterými jsem přebrousil i plastové části. Mezitím jsem se dopracoval k vyřezané bočnici a tak mohla přijít na řadu první vrstva červené základové barvy, následovalo další přebroušení. Po vzoru Tima "kutila" Taylora pak nekonečné množství tenkých vrstev akrylového červeného laku a nakonec ještě cca tři vrstvy průhledného akrylu aby lak nabral na hloubce a lepší odrazivosti. Case jsem lakoval cca 4 hodiny, což jak jsem se později dozvěděl někomu bohatě stačí na nastříkání skříňové AVIE :o) Výsledek si můžete prohlédnout na detailu horního rohu skříně (pokud ho spammer v přiloží v alespoň trochu obstojné kvalitě).

4) DALŠÍ TECHNICKÉ A DESINGNOVÉ FINESY
-Funkci i tvar předních dvířek jsem zachoval v celém rozsahu a to především z důvodu zachování původních tvarů skříně. Dvířka tak agresivně zakrývají drátěné mřížky ventilátorů. Jejich maximální posun jsem zajistil malou zarážkou vevnitř konstrukce čela...dvířka jdou posunout jen o dvě pozice mechanik.
-Koš s HDD jsem rozřezal na půl a přišrouboval na dno skříně skrz podložky, které jsem vytáhl ze stará CD-ROM a sloužili k odstranění vibrací vnitřní části od krytu mechaniky. HDD jde tak pěkně vidět přes okno bočnice a díky tomu že je naproti ventilátoru se mu snížila teplota z původních cca 40°C na 30°C.
-LCD jsem chytl o kousek plexi a to dále přišrouboval k držáku, který je ukotven o dno skříně. Držák je úmyslně zrcadlově otočen kolem diagonály CASE. Toto řešení mi po několika experimentech přišlo jako nejpěknější.
-Tlačítko power jsem zrušil...nikdy jsem ho nepoužil (počítač spouštím klávesnicí a vypínám v OS :o)
-Tlačítko reset jsem zrušil...nikdy jsem ho nepoužil (nechci dělat reklamu na Windows XP, ale ještě se mi nestalo, že bych spadnutý program neukončil ctrl+alt+del). Nouzově jde komp resetovat vypnutím a zapnutím zdroje
-Disketovou mechaniku jsem zrušil....to už ani nevím kdy jsem strkal do kompu disketu :o)
-Vnitřek case je obložen nehořlavým materiálem od DEXONu, který slouží k utlumení nahrávacích studií.
-Cable management není nijak extrémní, ale myslím že mám v case celkem pořádek.
-Na přední dvířka jsem si dodatečně nechal vyřezat nálepku s mým nickem :o)
-Plexi jsem nepoužil z Hornbachu nebo podobného obchodu, ale koupil jsem pořádný kousek ze speciálního obchodu, který se specializuje na prodej plastů. Přilepené je dvousložkovým epoxidem.
-Dále jsem nastříkal na černo boční lišty, jednu mechaniku a jednu záslepku.
-Pro zvýraznění exponovaných částí jsem použil dvě bílé katody a díky termoregulaci se rozsvěcuje a přihasíná červený ventilátor na CPU podle aktuálního vytížení.
-Pro hlídání teploty grafické karty jsem si dovyrobil teplotní čidlo, které je zasunuto do jejího pasivu.
-Finální tečkou na celém modu jsou pak původní LEDky power a HDD, které jsem nahradil bílýma. ...a určitě bych si vzpomněl na spoustu dalších maličkostí, ale snad to už ani nemá význam jmenovat.


výroba...
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

a finální fotky...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


5) ZÁVĚR
Výsledky mého cca. dvou měsíčního snažení je skříň, která zcela vyhovuje mým představám a nárokům na počítač. Decentní, s mírnými agresivními prvky na které jsem nevypustil duši ani se finančně nezničil. Je velice tichá a umožňuje celkem pěkný přetakt mého dýchavičného tuleně při zachování podprůměrných teplot na všech komponentech :o)

6) SESTAVA
Intel Celeron (jádro Tualatin) 1,1 @ 1,47GHz (FSB 133MHz); MSI 6337 LE5 (chipset Intel 815EPT); 512(2×256)MB SDRAM (133MHz); Sapphire Ati RADEON 9600PRO; Sound Blaster - LIVE! 1024; 100MBps síťofka; HDD Samsung 200GB (7200rpm); DVD+/-RW dual layer NEC 3520A; DVD-ROM Toshiba; Zdroj Fortron 350W; Webcam; Nějaké ty plastové chrastítka Creative INSPIRE 5300 + MAJK :o)
Uživatelský avatar
Míra
Nováček
Nováček
Příspěvky: 42
Registrován: úte srp 29, 2006 14:19
Bydliště: HK

Příspěvek od Míra »

Pěknej Modding až na ten vnitřek ;)
CPU:(AM2)AMD ATHLON 64 X2 5000+Black Edition @ 3,2Ghz - 1,45V (Cooler Master Hyper TX) VGA: ATI Radeon 2900 PRO-740@2000. RAM: Kingmax 4x512MB DDR2 667Mhz @800 Mhz 2,1 V. MB:MSI K9N Platium nForce 570 HDD:WD CaviarXL 160GB SATA300. Forton Blue Storm II 500W
/Windows Vista Ultimate/
Uživatelský avatar
eXp10it
Čestný člen
Příspěvky: 257
Registrován: pát srp 04, 2006 10:41
Bydliště: Ostrava --> Hultschin --> Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eXp10it »

case čekají během pár příštích dnů malé úpravy pro nový HW...třeba se pak bude interie líbit vic ;)
Uživatelský avatar
Awast
Čestný člen
Příspěvky: 1786
Registrován: úte srp 29, 2006 20:14

Příspěvek od Awast »

Mě se líbí tak jak je teď, pěkná práce.... škoda, že mám tak levý ruce...
TT Mambo,FSP-400W, DFI Inf. X2 3600+ EE@2.8GHz, 2x1GB Corsair , HD2600XT@860/780, Seagate250GB, LG4167B, SB Audigy4, 5.1 Genius HT, Logitech G5+QCK4Dsteel +MicrosoftDigitalMedia
Uživatelský avatar
Zdenek
Čestný člen
Příspěvky: 205
Registrován: stř zář 20, 2006 19:33
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek »

Vynikající. Ale já potřebuju u svého PC, aby nesvítil a nebyl slyšet v noci. Zkazily to 300GB Seagate disky, takže až si budu kupovat větší, musím dbát na tichost. Takže na krásný stroj si můžu nechat zajít chuť.
Zdenek
Papilla
Nováček
Nováček
Příspěvky: 9
Registrován: sob zář 23, 2006 18:58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Papilla »

inak nie je toto uz troska postarsi mod? :P
gg no re
Uživatelský avatar
eXp10it
Čestný člen
Příspěvky: 257
Registrován: pát srp 04, 2006 10:41
Bydliště: Ostrava --> Hultschin --> Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eXp10it »

jj rok stary, ale urcite ho spusta lidi jeste nevidela ;)
ISAAC + Fortron blue storm 400W ATX12 2.0, AMD Athlon 64 X2 3800+ @ 2,6GHz (1,35V), DFI s.939 NF3 Ultra-DAGF, Kingston HyperX (HX3200AK2/1G) 2×512 MB DDR 400MHz K2-3-2-6-1 (2,6V) @ 400MHz 2-3-2-5-1 (2,7V), Sapphire ATI Radeon 9600 @ pro, SAMSUNG 200GB PATA 7200rpm + další spotřební harampádí
Uživatelský avatar
overclocker123
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 960
Registrován: úte lis 21, 2006 19:17
Bydliště: Rudník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od overclocker123 »

Teda já bych nevyřízl ani to ISAAC. :D
Uživatelský avatar
Pockmat
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 432
Registrován: stř zář 20, 2006 19:30
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pockmat »

Musim rict, ze je to fakt pekny! Takovej bych chtel taky. Ale zaroven bych chtel ultra tichy... Ale fakt super! ;)
Význam věcí neleží ve věcech samotných, ale v našem přístupu k nim.
Být, znamená, být vnímán.
Kdo chce vědět, musí se zeptat.
Uživatelský avatar
xmickey
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 565
Registrován: sob pro 16, 2006 19:27
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmickey »

Mohl bys mi říct co to sou za větráky ve předu a jaký prachový filtry si tam dal ? A ty vroubky co máš okolo na utlumení hluku seženu kde ? Předem díík za odpověd ;)
Uživatelský avatar
eXp10it
Čestný člen
Příspěvky: 257
Registrován: pát srp 04, 2006 10:41
Bydliště: Ostrava --> Hultschin --> Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eXp10it »

Ve předu jsou úúplně nejlevnější ventilátory glacial 120mm...na tak malých otáčkách při kterých se točí je opravdu jedno jakou značku použiješ, prachové filtry byly poměrně drahé ale zato jsou efetkivní...seženeš je v GMElectronic a odhlučňovací materiál je od Dexonu (používá se do nahrávacích studií a je nehořlavý)...je však poměrně tlustý a taky drahý, dneska už skoro ve všech obchodech s PC prodávají mnohem levnější a tenčí materiály ;)
ISAAC + Fortron blue storm 400W ATX12 2.0, AMD Athlon 64 X2 3800+ @ 2,6GHz (1,35V), DFI s.939 NF3 Ultra-DAGF, Kingston HyperX (HX3200AK2/1G) 2×512 MB DDR 400MHz K2-3-2-6-1 (2,6V) @ 400MHz 2-3-2-5-1 (2,7V), Sapphire ATI Radeon 9600 @ pro, SAMSUNG 200GB PATA 7200rpm + další spotřební harampádí
Uživatelský avatar
overclocker123
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 960
Registrován: úte lis 21, 2006 19:17
Bydliště: Rudník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od overclocker123 »

Teda musim sejmout klobou i když žádný nemám.
To co jsi s tý starý case vykutil je nádhera.
Uživatelský avatar
xmickey
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 565
Registrován: sob pro 16, 2006 19:27
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmickey »

Je to opravdu nádhera ! Nejhezčí PC co jsem kdy viděl.... Chystáš se zase na nějaký ten MoD ? :)
Radeon™
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 585
Registrován: pát led 26, 2007 17:08

NádHeRa

Příspěvek od Radeon™ »

TO ČUMIM !!!! :-o JE TO NÁDHERA ,, TO JE TO KDYŽ JE NĚKDO ŠIKOVNEJ A ROZUMÍ TOMU :) i když pc moc nerozumím tu skříň by ocenil každý
Radeon™
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 585
Registrován: pát led 26, 2007 17:08

Příspěvek od Radeon™ »

Kde jsi koupil ten displej a kolik stál Kč ? :D Diky za odpověď
Máša
Nováček
Nováček
Příspěvky: 8
Registrován: pát dub 20, 2007 15:03

Příspěvek od Máša »

kruci to je mazec :-o fakt se ti to povedlo. můžeš mi prozradit kolik si do toho nacpal peněz ? :?:
Uživatelský avatar
Vlasta R.
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 103
Registrován: čtv led 11, 2007 16:52
Bydliště: Žatec

Příspěvek od Vlasta R. »

je to paráda ;) já to říkám pořád,"udělej si sám" :D když se s tim člověk mazlí tak pak k tomu má jinej vztah než k náký školní šitce :)
Intel E6400,MSI P-965,2*512Mb 533Mhz cl4 Kingston (chladiče Primecooler Al),Seagate 320Mb/16,ASUS eax 1600pro 256 (chladič Primecooler Al a Thermaltake Cu),EC 450W,TV Tapio,X-Fi extreme music,Acer 19" Crystal brite,keyb. Genius,myšpule A4tech X750BF SNAKE,Genius HT 5,1(zadní repro vyměněné za sloupové)+další zesik(2*boční+2*efekt) ,LG GSA H10N....=P
Uživatelský avatar
Jackal
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Příspěvky: 2336
Registrován: sob led 20, 2007 10:09
Bydliště: Ústecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackal »

Mě se to taky moc líbí, sám na to odvahu nemám, ale spíš jsem jenom línej dělat něco navíc. :D :D Je to opravdu dobré. ;)
Acer Aspire 7741G, Intel Core i5-430M, Radeon HD 5650, 4GB DDR3 RAM, 500GB HDD, Windows 8.1 Pro, avast! Pro Antivirus
Uživatelský avatar
eXp10it
Čestný člen
Příspěvky: 257
Registrován: pát srp 04, 2006 10:41
Bydliště: Ostrava --> Hultschin --> Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eXp10it »

no celkove naklady byly asi 2500,- mozna trochu vic, kdyz samozrejme nepocitam puvodni skrin ktera byla ve sve dobe mimochodem taky pekne draha, je krasne betelna, pevná a celá rozebiratelná a prodava se tusim dodnes. Displej jsem poridil v GMelectronic :) Co se tyce dalsich planu na modding tak ty ve me samozrejme jsou, ale nejdriv bych chtel udelat statnice :evil:
ISAAC + Fortron blue storm 400W ATX12 2.0, AMD Athlon 64 X2 3800+ @ 2,6GHz (1,35V), DFI s.939 NF3 Ultra-DAGF, Kingston HyperX (HX3200AK2/1G) 2×512 MB DDR 400MHz K2-3-2-6-1 (2,6V) @ 400MHz 2-3-2-5-1 (2,7V), Sapphire ATI Radeon 9600 @ pro, SAMSUNG 200GB PATA 7200rpm + další spotřební harampádí
Uživatelský avatar
Eleenthil
Nováček
Nováček
Příspěvky: 77
Registrován: pát čer 01, 2007 16:17
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eleenthil »

prosim nevite kde bych sehnal stejny case ?? predem diky za odpoved
Odpovědět