Reklama  • Download  • FAQ •  Hledat •  Registrovat •  Přihlásit se 
Programy | QIP |
Právě je stř zář 20, 2017 15:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: modifikácia napájania X1950PRO
PříspěvekNapsal: sob led 06, 2007 11:42 
Offline
Nováček
Nováček
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 28, 2006 17:01
Příspěvky: 51
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SR
na internete som hladal nejaky clanok ako sa da zvysit napatie na GPU a pamatiach. bohuzial zrejme sa to nebude dat ziadnou SW formou, nepomoze asi ziadna utilita. Nasiel som teda jeden clanok na VR-zone, kde konkretne na vga Powercolor X1950PRO pomocou tzv. ceruzkovania postupne upravovali napatie. Nie som ziadny elektrikar a chcel by som sa teda opytat ako to vlastne funguje na akom principe a ci je to vobec bezpecne.

tu je link: http://www.vr-zone.com/index.php?i=4190&s=7

_________________
AMD Athlon X2 4200+ @2.8GHz s.939, 2GB DDR433 Kingston HyperX(4x512) CL2,5-3-3-5@2T, HDD 200GB Sata2 Maxtor 16MB cache + WD Caviar RE WD3200YS - 320GB SATA II, MB A8N SLI, VGA ATi Radeon X1950PRO Ultimate 655/1650, LG 4167B, LCD BenQ 17" FP783, LC Power 420W


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob led 06, 2007 12:14 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
ten návod na vr-zone vypadá jednoduše, dej si ale pozor. Oni mají kartu PowerColor a ty máš asi Sapphire a někdy mívají různí výrobci různě upravené napájení, takže co platí pro PowerColor nemusí platit pro tebe.
Pokud by jste však měli identické pcb tak by v tom však neměl bý problém.

Před Vmodem si prvni zajisti dostatečné chlazení jádra i pamětí.

Potom máš na obrázku měřící body, na kterých si s multimetrem můžeš zkusit změřit aktuální a upravené napětí. Měří se to tak že jeden kontakt multimetru dáš třeba na měřící bod pro jádro a druhý připojíš na zem.

Pak si vodivým lakem spojíš podle návodu potřebnou kombinaci na potřebné napětí. První bych asi zkusil radši méně. Tady je dobré že nic nemusíš pájet jako u jiných Vmodů, takže ani nepřijdeš o záruku :)

Pokud bys chtěl zvýšit napětí nad 1,6V (nedoporučuji) tak už bys musel připájet ke kartě odpor a přišel bys o záruku a riziko je tu o dost vyšší.

Vmody nikdy nejsou bezpečné, ale u mě třeba ta radost že se něco takového povedlo vždy překoná strach z poškození. Pokud budeš postupovat opatrně přesně podle návodu a nepřeženeš to s tím napětím a zároveň budeš dobře chladit tak je riziko poškození velmi malé.

Můžeš ještě zkusit na internetu jiné návody a porovnat je mezi sebou a taky tím i zkontrolovat zda-li náhodou není v návodu nějaká chyba. Vr-zone je však promě věrohodný zdroj a mají s takovými úpravami hodně zkušeností, takže bych jim i věřil. :)

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob led 06, 2007 12:28 
Offline
Nováček
Nováček
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 28, 2006 17:01
Příspěvky: 51
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SR
tak chladenie je myslim dostatocne, je to Sapphire X1950PRO Ultimate s default taktmi 580/1600. Teplota sa pri 40% otackach skoro nikdy nevysplha nad 50C. Chladenie zabezpecuje zalman VF900. pre predstavu tu je link na obrazok http://www.sapphiretech.com/en/productfiles/172image2.jpg. Pamate su Samsung 1.2ns. Len ide o to aby som kartu neznicil a neprisiel aj pri tom o zaruku...to by som bol velmi nerad.... :?

_________________
AMD Athlon X2 4200+ @2.8GHz s.939, 2GB DDR433 Kingston HyperX(4x512) CL2,5-3-3-5@2T, HDD 200GB Sata2 Maxtor 16MB cache + WD Caviar RE WD3200YS - 320GB SATA II, MB A8N SLI, VGA ATi Radeon X1950PRO Ultimate 655/1650, LG 4167B, LCD BenQ 17" FP783, LC Power 420W


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob led 06, 2007 12:45 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
chlazení jádra i pamětí vypadá dostatečné :)

jak jsem již ale napsal, zkontroluj si shodnost napájení mezi tvojí grafikou a tou v návodu, popř. najdi další návod.

Pokud si spojíš s vodivým lakem pár kontaktů, tak prodejce nemůže poznat, že si něco s kartou dělal, vodivý lak jde bez problému sundat - myslím že se rozpouští v lihu.
Návodu na straně 8 se však již vyhni, tam bys už o záruku přišel a napětí nad 1,6V se mi zdá už hodně vysoké.
Myslím že pro začátek ti bude stačit přidat +0,1V

A pečlivě si celý návod přečti a drž se doporučení autorů návodu.

//edit: teď se dívám že autoři návodu dokonce chladily i napěťové regulátory což je při Vmodech taky dobré, ale pokud se nezvyšuje napětí nějak extrémně tak to neni vždy třeba

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob led 06, 2007 12:56 
Offline
Nováček
Nováček
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 28, 2006 17:01
Příspěvky: 51
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SR
sorry za laicku otazku, ale kde mozem zohnat ten vodivy lak? A nestaci to trochu popisat ceruzkou, ci je lepsie dat tam ten lak?

_________________
AMD Athlon X2 4200+ @2.8GHz s.939, 2GB DDR433 Kingston HyperX(4x512) CL2,5-3-3-5@2T, HDD 200GB Sata2 Maxtor 16MB cache + WD Caviar RE WD3200YS - 320GB SATA II, MB A8N SLI, VGA ATi Radeon X1950PRO Ultimate 655/1650, LG 4167B, LCD BenQ 17" FP783, LC Power 420W


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob led 06, 2007 13:07 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
lak se kupuje v prodejnách e elektrotechnickými pomůckami (gme, hadex apod.)
http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=

nejlepší z vodivých laků na tohle použití je EL-4

Tužka se dá taky použít, ale lak je lepší. Při použití tužky nikdy není uplně jisté, zda se kontakt dobře spojil a pokud se to s tužkou povede, tak se ten kontakt časem znehodnotí (sfoukne?). Tzn že třeba za 3 tři měsíce by jsi to s tužkou musel obnovovat. Myslím že není dobrý nápad zkoušet co se stane pokud by ti tužka propojila třeba jen polovinu kontaktů ... nestalo by se nic? nebo by to zhořelo? .... můžeš to zkusit a pak dej vědět :twisted:
Jedna ta lahvička s lakem ti vydrží na desítky takovýchto spojů do budoucna a myslím si že to je dobrá investice.

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob led 06, 2007 13:13 
Offline
Nováček
Nováček
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 28, 2006 17:01
Příspěvky: 51
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SR
Pokusim sa este najst nejake navody konkretne na moj typ vga. Zozeniem si niekde ten vodivy lak, snad ho u nas v meste niekde zozeniem, multimeter doma mam, a skusim sa v najblizsej dobe pustit do toho. Ak by si nahodou niekde nasiel nejaky navod, moc by mi to pomohlo. Zatial diky za info.

_________________
AMD Athlon X2 4200+ @2.8GHz s.939, 2GB DDR433 Kingston HyperX(4x512) CL2,5-3-3-5@2T, HDD 200GB Sata2 Maxtor 16MB cache + WD Caviar RE WD3200YS - 320GB SATA II, MB A8N SLI, VGA ATi Radeon X1950PRO Ultimate 655/1650, LG 4167B, LCD BenQ 17" FP783, LC Power 420W


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Můžete zakládat nová témata v tomto fóru
Můžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group