Download | Programy

Mini seriál Wi-Fi, část 1. - výběr zařízení (smart os)

Zapojení a zabezpečení sítí, bezdrátové sítě a internet, VOIP telefonie

Moderátoři: maestro, Moderátoři

Uživatelský avatar
Pockmat
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 432
Registrován: stř zář 20, 2006 19:30
Bydliště: Brno

Mini seriál Wi-Fi, část 1. - výběr zařízení (smart os)

Příspěvek od Pockmat »

Rozhodl jsem se napsat menší seriál o nastavení wifi a jeho zprovoznění, protože na internetu nenajdete něco pořádného nebo musíte opravdu hodně dlouho hledat a když něco najdete, tak to je většinou v angličtině.

V tomto prvním dílu se budeme zabývat vybíráním wifi přístrojů

Jste v situaci, kdy chcete po domě/bytu postavit internetovou (domácí) síť, ale nechtějí se vám tahat kabely, které by všude trčely...
Právě teď nastupuje bezdrátová technologie wi-fi. Idea Wifi vysílá na podobném principu jako mobilní síť a ve městech, kde jsou např. na sídlišti dostupné velké vysílače od nějaké firmy poskytující internet, musí uživatel se svým přijímačem vidět na vysílač, jinak signál bude minimální nebo žádný. Podobně to funguje u domácí wifi, ale s rozdílem, že není podmínkou vidět na vysílač.
Nyní k praxi: pokud budete chtít propojit více počítačů musíte si koupit router (zařízení,které přuděluje ip adresy) a access point-AP, wifi zařízení, které funguje jako vysílač,příjímač a kodovač. Dále v každém PC musíte mít wifi kartu, která funguje jako LAN karta až na to, že přijímá a vysílá vzduchem.

Pokud budete chtít propojit síť s internetem (ADSL), tak váš modem umístíte před router nebo AP a propojíte ho s routerem nebo APčkem. Tak budete mít možnost přístupu na internet v každém připojeném počítači v síti wifi. Samozřejmě, že budete moci sdílet data v každém počítači, jako v normální LAN síti.

Osobně mám udělanou síť takhle: z modemu (internet od Karnevalu) vedu LAN kabel do AP, kde v každém pc přijímám signál z APčka. Funguje mně internet i sdílení dat. Jedno upozornění: až propojíte vaše PC s AP, musíte restartovat modem na cca 45s, aby se mohli aktualizovat MAC adresy a musíte v tu dobu mít zaplé a připojené všechny počítače! Ale více až v nějakém dalším pokračování...

---------------------

Zásada č. 1 - všechny komponenty pro síť WiFi od stejného výrobce.
Nevylučuje se ovšem použítí různých typů, ale lze očekávat různé rozdíly a v některých detailech i omezenou funkci - např. šifrování WEP pro vyšší hodnotu klíče nebo horší odezvu na přerušení spojení (např. až 30 sec.). Jsou i případy, že spojení nelze navázat.

--------------------

Osobně mám kombinaci Leadtek a ASUS a vše funguje. Ale samozřejmě je dobré mít výrobky od stejného výrobce.

--------------------

je to otázka pokusů. Pokud to jede, tak je to dobré. I když se setkáme i s případem, kdy krabice od stejného výrobce mají potíže.
Význam věcí neleží ve věcech samotných, ale v našem přístupu k nim.
Být, znamená, být vnímán.
Kdo chce vědět, musí se zeptat.
Uživatelský avatar
maestro
Čestný člen
Příspěvky: 1098
Registrován: čtv bře 30, 2006 18:55
Bydliště: Nejdek / Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maestro »

Veškerá wifi zařízení jsou výrobci standardizována pro co nejvetsi kompatibilitu. Pouzivam mnoho různých wifi zarizeni a vicemene nikdy se mi nestalo ze by spolu neco nemluvilo :) vyjimky jsou samozrejme technologie, ktere jsou specielni pro urcite vyrobce, jako je Afterburner (asus), MIMO (nejen linksys), 108Mbs (smc) apod..

samozrejme take doporučuji pouziti stejneho vyrobce, pokud to jde.
Odpovědět