Reklama  • Download  • FAQ •  Hledat •  Registrovat •  Přihlásit se 
Programy | QIP |
Právě je pát čer 22, 2018 23:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mini seriál Wi-Fi, část 2. - nastavení spojení (smart os)
PříspěvekNapsal: ned zář 24, 2006 10:57 
Offline
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 20, 2006 19:30
Příspěvky: 432
Bydliště: Brno
V tomto díle se budeme věnovat nastavení spojení našeho access pointu - AP a počítače/čů.

Předpokládejme, že máme ADSL modem připojený přímo na AP. Takže, ve vašem webovém rozhraní acces pointu běžte na nastavení IP:

Jako IP adresu APčka nastavte nějakou podobnou adresu, jakou vám přidělil poskytovatel internetu, pokud ji nemáte, nastavte nějakou dle vaši fantazie, ale správně (např.10.80.133.50) .Subnet Mask má většinou tutu adresu: 255.255.255.0 .Výchozí bránu zadejte takto: 10.80.133.1 - je to prakticky stejná adresa jakou má IP,ale koncové číslo je vždy 1! DHCP je nastavení, co má váš AP vlastně simulovat. Doporučuji nastavit Server. DHCP Client Range je rozmezí ip adres, které bude APčko každému počítači připojenému v síti přidělovat. Takže např.: 10.80.133.55 - 10.80.133.60 .Adresy by měly mít podobný tvar jako IP adresa Apčka.DNS Server je adresa, kterou vám opětovně přidělí váš poskytovatel internetu. Ostatní položky v nastavení ponechte na defaultní hodnotách.

Takto by měl být správně nastaven Váš access point, aby propojoval PC v síti a zároveň propouštěl internet. Potvťte nastavení, váš AP by se měl restartovat, pokud ne, udělejte to ručně!

Nyní k nastavení připojení ve Windows: Běžte do Start/Ovládací panely a Siťová připojení. Zde si vytvořte internetové připojení a pojmenujte si ho, abyste poznali, že je to wifi. Nyní na vytvořené připojení klikněte pravým tlačítkem a dejte vlastnosti.V záložce Obecné klikněte na Protokol sítě Internet a dejte Vlastnosti. Otevře se vám nové okno a v záložce Obecné zaškrtněte Získat adresu IP ze serveru DHCp automaticky a
Získat adresu serveru DNS automaticky, potvrťte! Nyní máte nastaveno přidělování Ip adres ze APčka, které jste v něm nastavili...

Teď počítač restartujte.
Po restartu by mělo připojení začít vyhledávat dostupné wifi sítě. Klikněte 2x na ikonku Připojení vedle hodin a otevře se vám konzole pro nastavení wifi připojení. Zde si vyberte vaši wifi síť a dejte připojit (název defaultní wifi sítě je napsán v návodu k access pointu).
Připojení by se mělo zdařit, protože jste ještě nezakodovali vaše wifi vysílání z AP, ale to až v dalším seriálu ....


----------------------------
Pokud máte připojení takto: modem-router-AP: IP adresu nastavte, jakou má router respektive, jakou jste mu nastavili. Subnet Mask ponechte na 255.255.255.0 . výchozí bránu zadejte jako IP adresu, ale s koncovým číslem 1. DHCP nastavte na server a DHCP Client Range nastavte IP adresy podobné první IP adresy v nastavení, ale koncové čísla změňte v dostatečném rozmezí. Pokud tyto adresy máte nastaveny v routeru, nastavte je, jaké máte nastaveny v routeru! DNS Server nastavte na adresu, která je nastavena v routeru.

Na ostatní nastavení se pokračuje stejně... :idea:

---------------------

Zásada č.1 - naše síť propojena kabely funguje na 100% a teprve pak se vloží komponenty WiFi a doladí se vazby.


--------------------

Zásada 2. - podle činnosti v síti vybereme přístupový bod, aby podporoval potřebné funkce. Typický příklad problémové záležitosti je sdílený tisk na bezdrátové síti.


---------------------

zásada 3. nastavíme WEP nebo filtraci MAC (což je častější) jako omezení přístupu cizích klientů do naší sítě.

_________________
Význam věcí neleží ve věcech samotných, ale v našem přístupu k nim.
Být, znamená, být vnímán.
Kdo chce vědět, musí se zeptat.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte zář 26, 2006 20:44 
Offline
Čestný člen
Uživatelský avatar

Registrován: čtv bře 30, 2006 18:55
Příspěvky: 1098
Bydliště: Nejdek / Praha
IP adresa by se nemela vymýšlet podle fantazie, jak pise autor, to povazuji za nesmysl. Prectete si neco o IP adresach zde - http://cs.wikipedia.org/wiki/IP_adresa

Take nedoporucuji sifrovani WEP, ktere je prolomitelne behem par minut. Pouzijte WPA, nejlepe WPA2 + MAC filter adres (pri pouziti jen MAC filtru, je pro znalce siť témer stejne otevrena jako bez nej :) )

_________________
Techbit.cz - IT magazín
Novinky - grafické karty, procesory, základní desky, notebooky a další...


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte zář 26, 2006 20:58 
Offline
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 20, 2006 19:30
Příspěvky: 432
Bydliště: Brno
Zajimavy clanek na te Wikipedii! Ale samozrejme pro bezneho uzivatele je lepsi si IP adresu vymyslet. Kdo by se s tim drbal, ze?
Jinak jak rikam, sifrovani WEP pro zaklad staci, je to alespon neco. Pokud zde nekdo chce rozepsat podrobne nastaveni sifrovani WPA, klidne muze...

:idea:

_________________
Význam věcí neleží ve věcech samotných, ale v našem přístupu k nim.
Být, znamená, být vnímán.
Kdo chce vědět, musí se zeptat.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte zář 26, 2006 21:02 
Offline
Čestný člen
Uživatelský avatar

Registrován: čtv bře 30, 2006 18:55
Příspěvky: 1098
Bydliště: Nejdek / Praha
Pockmat píše:
Pokud zde nekdo chce rozepsat podrobne nastaveni sifrovani WPA, klidne muze...

:idea:


chystam se sepsat kompletni "manual" zabezpeceni wifi site, na xmaestro.com, ale zatim neni mnoho casu..

_________________
Techbit.cz - IT magazín
Novinky - grafické karty, procesory, základní desky, notebooky a další...


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Anonymous2, Bing [Bot] a 1 návštěvník


Můžete zakládat nová témata v tomto fóru
Můžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group