Download | Programy

Home Cinema jako PC (smart os)

Multimedia, úpravy zvuku a videa na PC, kodeky, audio a video programové přehrávače

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
Pockmat
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 432
Registrován: stř zář 20, 2006 19:30
Bydliště: Brno

Home Cinema jako PC (smart os)

Příspěvek od Pockmat »

V dnešní době začíná povystrkovat růžky Windows Media Center a firmy, které většinou za drahé peníze nabízí počítače určené pro domácí kino. V tomto článku se podíváme, jak si takové PC kino postavit a neutratíme, relativně řečeno, příliš peněz. Podíváme se na výhody a navýhody nynějších DVD stolních přehrávačů.


Sestavení jako puzzle:
Pro PC kino potřebujeme zhruba tento počítač, nebo lepší: dostačuje lepší kancelářské PC, musí mít multikanálovou zvukovou kartu, slušnější grafickou kartu a procesor taktovaný určitě nad 1000 Mhz. DVD mechanika je úplnou nezbytností. Pro samotné domácí kino je ještě potřeba pořídit zobrazovací zařízení s větší úhlopříčkou a sadu reproduktorů (5.1, 6.1 či 7.1).


Zobrazovací zařízení:
Dnes si můžete vybrat mezi LCD televizorem, plazmou a projektorem. Obyčejný televizor sice můžete taky, ale to je už v této době přežitek...
Pokud se rozhodnete pro LCD, musíte počítat s velkou uhlopříčkou a dostatečným rozličením, ale tato kombinace je nyní velmi drahá. Pokud nechcete utratit za zobrazovací zařízení více jak 30 tisíc Kč, doporučuje projektor, ale vyžaduje větší prostor a promítací plátno či zeď.

Pokud nechcete projektor, zbývá LCD nebo plazma přičemž obecně platí, že větší úhlopříčky mají plazmy. Nyní ale pozor. V obchodech se v poslední době objevily plazmové televizory za úžasné ceny atakující hranici i pětatřiceti tisíc. Displeje v těchto přístrojích mají malé rozlišení 852 x 480 bodů - to znamená, že jsou nevhodné pro spojení s počítačem a navíc nejsou připraveny pro high definition video. Současně jsou náchylnější k vypálení obrazu (například loga televizní stanice).
Pakliže chcete kvalitní obraz a přístroj schopný zobrazovat HDTV (v oblasti PC už není tento standard hudbou budoucnosti), musíte do zobrazovacího zařízení s větší úhlopříčkou investovat přibližně padesát tisíc. Projektory stojí trochu stranou, modely s nativním rozlišením 1280x720 (širokoúhlé a vhodné pro filmy) se dají koupit i za čtyřicet tisíc.

Nyní je řada na grafické kartě- nejlepší by byla ta, která již podporuje HD obraz. Pokud by měla dva DVI výstupy, dala by se považovat za ideální, protože na jeden připojíte LCD monitor a na druhý zobrazovací zařízení vašeho domácího kina. Samozřejmě je potřeba, aby bylo DVI i jeho součástí. Jasnou výhodou tohoto digitálního rozhraní je kvalitní přenos video signálu, jaký nenabídnou ani komponentní výstupy či RGB. Pokud hledíte dále do budoucnosti, měl by váš televizor mít i HDMI vstup.


Zvuk:
Zvuková karta by měla být minimálně 5.1, podle toho, kolik si chcete pořídit reproduktorů. Obecně platí, čím víc, tím líp. Měla by mít i s koaxiální digitální audio výstup. Nejlepší je dle mého názoru od Creative SoudBlaster Audigy.
Výběr reproduktorů není taky až tak lehký. Pořiďte si z dostatečným výkonem, ne nějaké šumáky! Nejlepší je kupovat od těchto výrobců: Creative, Logitech a Genius. Přičemž platí, že Creative je zřejmě nejlepší v oboru...


Přehráváme...
U Kina sestaveného z PC není prakticky žádny problém cokoliv přehrát. To bohužel neplatí u Stolních přehrávačů, které mají problém i s delšími titulky nebo formátem obrazu... To u PC nehrozí!
Na PC si stačí nainstalovat balík kodeků, který seženete např. tady- http://www.stahuj.cz.
Taky je snadší upgradovat kodeky apod. na nové technologie, které jsou již v dohlednu (např.Blu-ray a HD-DVD) než u stolních přehrávačů, kde vám nezbyde nic jiného, než si pořídit nový přehrávač.
Taky kvalita obrazu na PC je lepší, než u stolních přehrávačů a o rozlišení nemluvě. (vynechávám stolní přístroje okolo 200 tisíc Kč!!)
Samozřejmostí je taky kvalitní software, který se dá sehnat i zdarma.


Ovládání:
Na stolních přehrávačích je někdy obtížné ovládat samotný film, nemluvě o DivX a titulkách. U PC vám stačí bezdrátová myš a klávesnice, kterou můžete mít i několik metrů od PC. Lze si pořídit i ovladač a speciální software, pomocí něhož budete ovládat PC.


Kapacita a možnosti:
Nesmíme zapomenout na kapacitu. Stolní přehrávače bez HDD umí číst jen z DVD/CD a přehrávače s HDD jsou drahou záležitostí. u PC máte několika GB harddisk a cenově nový HDD s cca 200GB vám vyjde za cenu nového DVD přehrávače bez HDD.
Z PC si můžete také udělat Jukebox, což ze stolního přehrávače neuděláte...
Dále na PC můžete zobrazovat obrázky, což sice umí i stolní přehrávače, ale ne všechny formáty a neumožňují vytvoření např. slide-show, kde vám hraje u prohlížení hudba.


Stinné stránky PC:
Nejhorší u PC to je s hlukem, pokud si vyberete správnou DVD mechaniku(Teac) a HDD(Seagate), tak tento hluk odpadá. Ale ještě zbývá chlazení - větřáčky. Ty dělají největší hluk. Musíte si pořídit takové větřáčky, které jsou prakticky neslyšitelné, ale stojí okolo 1000Kč. Druhá možnost je vodní chlazení, to je bez hluku, ale je to poměrně drahá záležitost, okolo 10 000Kč.
Obecně platí, čím menší místnost, tím více uslyšíte své PC!
Další neduhou je spouštění systému, to trvá poměrně delší čas, toto u stolních přehrávačů odpadá. Pokud nebudete PC vypínat, ale uvádět např. do Úsporného režimu, systém je prakticky hned funkční.
Dalším záporem PC je náhrávaní TV. Je to sice možné (s TV kartou), ale u stolních přehrávačů je to mnohem pohodlnější.


Závěr:
Samozřejmě víme, že nejkvalitnější obraz a zvuk nám nabídne komponentové domácí kino nejvyšší kategorie s DVD rekordérem s HDMI výstupem (High Definition Multimedia Interface - bezztrátový přenos zvuku i obrazu) a reproduktory za sto či dvě stě tisíc. Víme, že kvalitnějšího zpracování zvuku se dočkáme v AV receiveru za čtyři české průměrné platy, ale srovnávat víceúčelový počítač s takovouto výbavou by bylo bezpředmětné.

Pro snadší ovládání a nahrávání TV na HDD si můžete již pořídit Windows Media Center, který vám prakticky vše usnadní a z automatizuje. Poté se vaše PC vyrovná Stolnímu přehrávači a jeho intuitivnímu ovládání.
Ještě bych chtěl zmínit, že nemusíte mít PC jen na Domácí kino, ale můžete pomocí něho ovládat v domě/bytě žaluzie, světla, topení, bezpečností systém apod. Ale na to je potřeba již výkonný počítač. :idea: ;)
Význam věcí neleží ve věcech samotných, ale v našem přístupu k nim.
Být, znamená, být vnímán.
Kdo chce vědět, musí se zeptat.
Odpovědět