Reklama  • Download  • FAQ •  Hledat •  Registrovat •  Přihlásit se 
Programy | QIP |
Právě je sob zář 23, 2017 05:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Napájení sluncem 2006 - solární robot PCMark
PříspěvekNapsal: sob zář 30, 2006 03:16 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
Dne 20.9.2006 se na VŠB uskutečnila celostatní soutěž Napájení sluncem 2006. Jedná se o rychlostní závody vozítek na solární pohon. Naše fórum jsem reprezentoval já s robotem PCMark :)
Ve vysoké konkurenci jsme se umístili na 1. místě. Dráhu dlouhou 1,5m projel PCMark ve výborném čase 1.01s

výsledková listina:
http://napajenisluncem.vsb.cz/docs/NS20 ... egorie.pdf
informace o soutěži:
http://napajenisluncem.vsb.cz

Popis solárního robota PCMark:

Napěťový měnič nabije kondenzátor o kapacitě 4700mikroF na 15V 14,5s nebo 10000mikroF na 15V za 30s. Po nabití kondenzátoru se kondenzátor přes tyristor rychle vybije do motoru a vozítko rychle vystřelí a projede celou dráhu. Byl použit motor, převody a osa z CD rom mechaniky. Taky byli použity zakoupená kuličková ložiska pro snížení tření.
Protože příští rok se budem účastnit zase, tak budu rád za vaše připomínky, co by šlo ještě vylepšit, aby to jelo ještě rychleji. Tentokát budu mít k dispozici laboratoře Ostravské univerzity, takže budu moct lépe navrhnou elektroniku přímo na míru :)
Příští rok bude závodit robot PCMark ve vylepšené verzi GT nebo Turbo ;)

a teď nějaké foto:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

pokud vyjdou na oficiální webu nějaké fotky se mnou nebo s robotem, tak je sem přidám

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob zář 30, 2006 10:34 
Offline
Nováček
Nováček
Uživatelský avatar

Registrován: ned črc 23, 2006 22:42
Příspěvky: 76
Bydliště: Smilovy Hory//////praha
Gratulace :ups: :ups: :ups:

_________________
UGH!!!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob zář 30, 2006 20:20 
Offline
Uživatel
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: ned zář 17, 2006 22:14
Příspěvky: 159
Neuvěřitelné co dokáže pár spojených součástek.... :lol:

_________________
MB:MSI KT880 Delta FSR sc.A, CPU:Athlon 2500+@2,31GHz, RAM:Dual DDR Kingston HyperX 400@420 CL2 (2*512) 2-3-2-6-1T, GK:Sapphire X1650Pro DDR3, HDD:Hitachi 160GB/8MB SATA + Samsung 400GB SATA II, ZDROJ:Fortron 400W(ATX-400PNF)
NTB: Šasi: VBI Compal FL90, CPU:C2D T7500 2,2GHz, RAM:2*1GB DDR2 667MHz, GK: Nvidia 8600M GT, HDD: Seagate 160GB SATA II


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob zář 30, 2006 20:34 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
Vím že ty součástky nejsou spojeny zrovna vzorově, ale je to už 2 roky starý obvod, který byl několikrát různě předělávaný a dolaďovaný a tak to podle toho taky vypadá .... :D

White wolf píše:
Gratulace :ups: :ups: :ups:

Děkuji :D

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned říj 01, 2006 10:31 
Offline
Čestný člen
Uživatelský avatar

Registrován: úte srp 29, 2006 20:14
Příspěvky: 1786
Tomu říkám něco... připojuji se ke gratulantům.

Pokud by se na něčem mělo zapracovat, pak je to určitě Design, prostě to poskládat do krásného a úhledného obalu a samozřejmě přidat VÝKON :twisted:

Tolik k mojí fundované odpovědi :mrgreen:

_________________
TT Mambo,FSP-400W, DFI Inf. X2 3600+ EE@2.8GHz, 2x1GB Corsair , HD2600XT@860/780, Seagate250GB, LG4167B, SB Audigy4, 5.1 Genius HT, Logitech G5+QCK4Dsteel +MicrosoftDigitalMedia


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned říj 01, 2006 16:41 
Offline
Čestný člen
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 20, 2006 19:33
Příspěvky: 205
Bydliště: Praha
Mám pár dotazů: Jak byl řešen start? Nevidím nic, co by přijímalo dálkové ovládání. Proč je napájení řešeno tak blízko umístěným umělým osvětlením? To jde proti aerodynamičnosti modelu a svádí k "podvodu" vystrčením solárního panelu nahoru.
Pokud není omezena doba nabíjení, což tak vypadá z úvodního příspěvku, samozřejmě bych rozšířil kapacitu kondenzátoru. Raději použij několik paralelně než jeden velký vzhledem ke značnému vnitřnímu odporu.

_________________
Zdenek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned říj 01, 2006 18:18 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
Zdenek píše:
Mám pár dotazů: Jak byl řešen start? Nevidím nic, co by přijímalo dálkové ovládání. Proč je napájení řešeno tak blízko umístěným umělým osvětlením? To jde proti aerodynamičnosti modelu a svádí k "podvodu" vystrčením solárního panelu nahoru.
Pokud není omezena doba nabíjení, což tak vypadá z úvodního příspěvku, samozřejmě bych rozšířil kapacitu kondenzátoru. Raději použij několik paralelně než jeden velký vzhledem ke značnému vnitřnímu odporu.

čas startu měl být původně omezen na 15s, ale nakonec to změnili před soutěží na 30s. Start byl řešen tak, že až se nabyl kond na hodnotu zenerovy diody, tak se to samo rozjelo (měl jsem to vyladěné asi na 14,5s resp. 29,5s)
Max výška solárních panelů od země je 10cm, proto je mám 9,8cm od země, čím jsou blíž k osvětlení, tím to jede rychleji.
Jeden kondenzátor 10000mikroF je lehčí než dva paralerně spojené 4700mikroF, proto to tak bylo použito. Vnitřní odpor mě moc netrápí, tak jsou horší věci co budu muset vyřešit. Pokud se kondenzátor připojí na prudko k el. motoru, tak tam jsou vysoké stráty. Příště to budu chtít řešit tak, aby se malý kond vybyl do motoru třeba 0,1s před tím, než se připojí hlavní kond na motor, ten menší ten motor "nakopne" a u velkého budou o dost nižší stráty (aspoň myslím).
Awast píše:
Pokud by se na něčem mělo zapracovat, pak je to určitě Design, prostě to poskládat do krásného a úhledného obalu

to není soutěž v designu, ale v rychlosti a když tam přidám hezký obal, tak se zvýší hmotnost a pojede to pomaleji ;)

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: fakt extrém
PříspěvekNapsal: ned říj 01, 2006 22:35 
Offline
Uživatel
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 28, 2006 21:52
Příspěvky: 147
...

_________________
Nesnáším ACER

09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0


Naposledy upravil Wthulmann dne sob kvě 03, 2008 23:27, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv říj 05, 2006 10:46 
Offline
Čestný člen
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 20, 2006 19:33
Příspěvky: 205
Bydliště: Praha
PCMark píše:
Zdenek píše:
Mám pár dotazů: Jak byl řešen start? Nevidím nic, co by přijímalo dálkové ovládání. Proč je napájení řešeno tak blízko umístěným umělým osvětlením? To jde proti aerodynamičnosti modelu a svádí k "podvodu" vystrčením solárního panelu nahoru.
Pokud není omezena doba nabíjení, což tak vypadá z úvodního příspěvku, samozřejmě bych rozšířil kapacitu kondenzátoru. Raději použij několik paralelně než jeden velký vzhledem ke značnému vnitřnímu odporu.

čas startu měl být původně omezen na 15s, ale nakonec to změnili před soutěží na 30s. Start byl řešen tak, že až se nabyl kond na hodnotu zenerovy diody, tak se to samo rozjelo (měl jsem to vyladěné asi na 14,5s resp. 29,5s)
Max výška solárních panelů od země je 10cm, proto je mám 9,8cm od země, čím jsou blíž k osvětlení, tím to jede rychleji.
Jeden kondenzátor 10000mikroF je lehčí než dva paralerně spojené 4700mikroF, proto to tak bylo použito. Vnitřní odpor mě moc netrápí, tak jsou horší věci co budu muset vyřešit. Pokud se kondenzátor připojí na prudko k el. motoru, tak tam jsou vysoké stráty. Příště to budu chtít řešit tak, aby se malý kond vybyl do motoru třeba 0,1s před tím, než se připojí hlavní kond na motor, ten menší ten motor "nakopne" a u velkého budou o dost nižší stráty (aspoň myslím).
Awast píše:
Pokud by se na něčem mělo zapracovat, pak je to určitě Design, prostě to poskládat do krásného a úhledného obalu

to není soutěž v designu, ale v rychlosti a když tam přidám hezký obal, tak se zvýší hmotnost a pojede to pomaleji ;)

Přemýšlím nad ztrátami při rozjíždění. To nebude lehký úkol. Teoreticky by pomohla tlumivka v sérii s motorem, ale pro dobrý efekt by vycházelo jenom to jádko kolem 1 kg :roll: takže to ne. Kromě toho by šlo PWM, ale ta elektronika navíc by asi nebyla to pravé ořechové. Takže bych ti poradil toto: Udělej vazbu na kola řemínkem místo ozubených koleček. To umožní motorku se rychleji dostat na rozumné otáčky a energie se dostane do napružení gumy a později se použije na jízdu. Rovněž by mohlo pomoci pružné uložení motoru, jak to bývá u vrátků a výtahů. Volný v ose otáčení a jinak pružiny.

_________________
Zdenek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv říj 05, 2006 11:22 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
Zdenek píše:
Takže bych ti poradil toto: Udělej vazbu na kola řemínkem místo ozubených koleček. To umožní motorku se rychleji dostat na rozumné otáčky a energie se dostane do napružení gumy a později se použije na jízdu. Rovněž by mohlo pomoci pružné uložení motoru, jak to bývá u vrátků a výtahů. Volný v ose otáčení a jinak pružiny.

tohle neřeší stráty při rozjíždění, ale ještě je zvětšuje...
- převod s řemenem má vyšší ztráty než převod s ozubenými koly
- převod s řemenem má při prudkém rozjezdu prokluz
- napínání řemenice je nežádoucí, já potřebuji okamžitou reakci a nedávat energii do řemenice

- problém se ztráty při rozjíždění není v převodu (ten je dobrý), ale v elektronice. Prostě když se plná kapacita kondu najednou připojí na motor, tak ten motor udělá na začátku jakoby skrat při kterém jsou vysoké ztráty, takže ještě než se motor začne točit, tak jsou vysoké stráty. Proto to lze řešit např. mikroprocesorem, který bude řídit postupné vybíjení kondenzátoru, nebo bez mikroprocesoru to lze řešit s časovačem tak, že se první připojí k motoru maly kondenzátor (třeba 100mikroF) a až s určitým spožděním (0,05s třeba) se připojí ten velký. Ale chce tu situaci prostě analyzovat na přesných měřících přístrojích, které by zaznámenavali otáčky motoru a ubytek napětí na kondenzátoru každou ms třeba. :)

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Naposledy upravil PCMark dne úte říj 23, 2007 21:01, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv říj 05, 2006 11:40 
Offline
Čestný člen
Uživatelský avatar

Registrován: stř zář 20, 2006 19:33
Příspěvky: 205
Bydliště: Praha
Citace:
- převod s řemenem má vyšší stráty než převod s ozubenými koly
- převod s řemenem má při prudkém rozjezdu prokluz
- napínání řemenice je nežádoucí, já potřebuji okamžitou reakci a nedávat energii do řemenice

To samozřejmě, ale určitě to zkrátí tu kritickou dobu, kdy má motorek velmi vysoký odběr.

_________________
Zdenek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2007 09:38 
Offline
Uživatel
Uživatel

Registrován: pát led 26, 2007 17:08
Příspěvky: 585
TO sem nevěděl že jsi takový kutil ,docela ti i závidím že to umíš udělat něco takového :)

Aspoň nebudou ve všem první Japonci a Čína...
Věřím že Markovo autíčko by je dalo raz dva :!:

Jen tak dáál...


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned říj 14, 2007 20:36 
Offline
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2007 06:38
Příspěvky: 1668
Bydliště: České Budějovice
Sry za tu kvalitu obrázku kreslil jsem to v autě na koleni, abych nezapoměl myšlenku. Jóó ten němec je strašněj :D :D Ehmm... co jsem to jenom chtěl. Jo tak mě nějak napadlo jak by se dal zpomalit to vybíjení. Je to sice dost zátěže navíc a nevim jak to bude funkční, ale nápad by to byl dobrej. Mno tak jak by to asi mělo fungovat. Normálně se ti nabijou kondy. V-velký kondenzátor to je ten hlavní co bude živit ten motor. Pak S- středni to je ten co se vybije o chlup před tim hlavním. Je tam spínač ale ten nevim jak řešit. Po tom co se nabije do plna hlavní kond sepne větev s tim středním kterej při průchodu zapne malinký relátko kterej sepne i ten velký kondenzátor a kterej je ještě malinko zbržněn M-malým kondenzátorem. Tím by se dalo možná učinit spoždění nějakých már setin sekundy od 1. impulzu energie po připojení hlavního kondu. Jestli to z mího výkladu nepochopíš což asi jo (moje literární schopnosti jsou jen dosti omezené) napiš.

Obrázek

_________________
Projekt Hacker l AMD Athlon 64 3200+ 2GHz@2,5GHz (255x10)l Asus M2NPV-MX l DDR2 2x1GB A-Data Extreme Edition 700MHz (3-3-3-6)l EAH2600XT 256MB DDR3 l WD Green 750GB l Samsung SpinPoint F1 1TB | Fortron SAGA400GLN 80+ l NEC 2070NX + Samsung 203B
NTB: Asus F3E

:heart: Phone: N900 Maemo 5 :heart:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 18:08 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
Předvybít malý kondenzátor není špatný nápad, taky mě to již před rokem napadlo. Akorát bych to řešil asi jinak než pomocí relátka.
V ideálním případě se vybíjení kondenzátoru řeší pomocí PIC mikroprocesoru, který se pomocí asembleru naprogramuje, tak jak je třeba.

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 18:33 
Offline
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2007 06:38
Příspěvky: 1668
Bydliště: České Budějovice
To je ale uz v jine skupine robutku s procesorama. Ja jsem myslel ze si chtel zustat v tomhle bez procesorů. A bylo by to takhle funkční??

_________________
Projekt Hacker l AMD Athlon 64 3200+ 2GHz@2,5GHz (255x10)l Asus M2NPV-MX l DDR2 2x1GB A-Data Extreme Edition 700MHz (3-3-3-6)l EAH2600XT 256MB DDR3 l WD Green 750GB l Samsung SpinPoint F1 1TB | Fortron SAGA400GLN 80+ l NEC 2070NX + Samsung 203B
NTB: Asus F3E

:heart: Phone: N900 Maemo 5 :heart:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 19:18 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
myslím si, že by tohle předvybití menšího kondíku šlo řešit pomocí tranzistoru

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned pro 02, 2007 19:12 
Offline
Uživatel
Uživatel

Registrován: pát led 26, 2007 17:08
Příspěvky: 585
Marku .

kolik tě stály všechny ty věci co si k tomu potřeboval nebo to je použité z různých věcí


:) Plánuji si udělat něco podobného ale pokud nebudu mít věci udělám to na letecký benzín a motor z RC modelů ;)


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned pro 02, 2007 19:26 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
Pokud se zůčastníš Nápajéní sluncem 2008, tak dostaneš stavebnici se solárními panely zadarmo. Jinak se dá stavebnice koupit za cca 700Kč.
http://napajenisluncem.vsb.cz/

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned pro 02, 2007 19:54 
Offline
Uživatel
Uživatel

Registrován: pát led 26, 2007 17:08
Příspěvky: 585
DO té soutěže radši nepůjdu asi bych skončil poslední..

Ale zkusim si to doma udělat a ty panely nekdě doufám seženu jinak mi nic nezbýva než RC motor


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned pro 02, 2007 20:11 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
samotné sluneční panely jdou koupit v Solartecu

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Můžete zakládat nová témata v tomto fóru
Můžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group