Download | Programy

notebook ASUS K52D - co takhle AMD v notebooku?

Notebooky, PDA, mobilní telefony, MP3 přehrávače, ostatní mobilní zařízení a technologie

Moderátor: Moderátoři

flanker
Nováček
Nováček
Příspěvky: 17
Registrován: úte říj 19, 2010 14:47

notebook ASUS K52D - co takhle AMD v notebooku?

Příspěvek od flanker »

Po krátké odmlce jsem dootestoval druhý notebook, tentokrát zařaditelný pro všestrané využití a to model ASUS K52D. V tomto notebooku tiká procesor stáje AMD a o to možná více bude pro některé z vás preview zajímavější (přece jen, drtivá většina notebooků obsahuje Intel procesor).

Nejprve zhodnotím ze svého pohledu design a zpracování notebooku (dnes se nebudu zabývat balením, jelikož se jedná o nudnou kartónovou krabici). Poprvé jsem využil k focení mého maskota, panáček FlanK3r se nyní bude objevovat u většiny fotografií mých a nebo zapůjčených komponent. Co se týká designu, jedná se o tradiční klasické tvary notebooku.Ničím nás neurazí, ale zároveň ani nepřekvapí. Vrchní část šasi je vyrobena z lesklého plastu s jednoduchým logem ASUS a jemným "potištěným" vzorkem. Ten nevypadá nijak rušivě, naopak řekl bych byznys dojmem. Co se týče pevnosti, vrchní část krytu se po mírném tlaku ruky mírně ohýbá. Naopak spodní část a tělo je vyvedeno v matném (či lehce polomatném) provedení a je mnohem pevnější.
Obrázek

Obrázek

Další pohled věnuji otevřené části notebooku a bočním pohledům. Notebook lze otevřít odhadem o nějakých 130 stupňů, což se mi jeví zcela dostačující. Rám obrazovky je lesklé černé barvy a i samotný monitor je lesklý. Velikost zobrazovací plochy monitoru je cca 15.6".Ve vrchní části je tradičně jako u všech notebooků umístěná minikamera s rozlišením 0.3 MPx. Ke kvalitě zobrazení se dostaneme ještě později. Na levé straně můžeme nalézt USB výstup, audio konektory a výstupy na monitor. Na této straně je i "výfuk" pro chlazení. Na pravé straně má notebook konektor pro napájení, pro RJ45, USB a konektor pro SD kartu . Najdeme zde i DVD vypalovačku.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zajímavý je čelní pohled na tělo notebooku. Dané otvory nejsou nasávací otvory pro přívod vzduchu, ale výstup reprodukovaného zvuku (na obrázku níže jsou vidět v horní části obrázku). Ke kvalitě zvuku se vyjádřím také později. Tentokrát jsem se na základě několika dotazů či připomínek zaměřil i na další aspekty krom měřených benchmarků.
Obrázek

Pokoušel jsem se dostat i do útrob notebooku, avšak po namáhavém odšroubování dvou šroubků za využití značné síly a div ne strhnutí hlaviček šroubu jsem od tohoto pokusu upustil :-). Vinu však na tom má hlavně šroubovák, který byl bez rukojetě :-D. Baterie je 6-článková se specifikací 4400 mAh resp. 48.4 watthodin.

Obrázek

Obrázek

Klávesnice je lemována matným vzorkovaným plastem příjemným na dotek a nezanechávajícím otisky. To je určitě dobře!Samotné rozložení kláves a jejich provedení je velmi obdobné jako u minule testovaného notebooku a také podobné jako u mého soukromého notebooku. Problém zvyknout si jsem neměl (pro informaci mám spíše štíhlejší prsty středně dlouhé až dlouhé) a k prohýbání klávesnice během psaní nedocházelo. Kombinace kláves FN+"XX" je dnes také již zcela zaběhlá, umožňuje zapínání/přepínání různých funkcí. Touchpad je tzv multimediální. Tzn. různými pohyby prstů můžeme zoomovat či posouvat obrázky apod. Na dotyk reaguje velmi citlivě.

Obrázek

Obrázek

Přejdeme k hardwarové stránce. Udělal jsem několik screenshotů v CPU-Z, CPUID monitor Pro, AMD overdrive (není dodáván v softwarové výbavě). Procesorem je trojjádrový AMD Phenom II N830 s frekvencí až 2.1 GHz v plném vytížení. Ve skutečnosti se nejedná o plnohodnotný Phenom jak známe z desktopu, ale o Athlon II. Neobsahuje totiž L3 cache. Grafikou je slušná AMD (bývalá ATI) mobility HD5470. Ta pracuje na taktech 750 MHz pro jádro a 800 MHz pro paměti. V idle pochopitelně na mnohem nižších taktech (AMD grafiky již od řady 4000 jsou velmi úsporné). Disk je od WD o kapacitě 640 GB.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

V další subčásti se podíváme na dodávaný software a benchmarky
flanker
Nováček
Nováček
Příspěvky: 17
Registrován: úte říj 19, 2010 14:47

Re: notebook ASUS K52D - co takhle AMD v notebooku?

Příspěvek od flanker »

Nyní k dodávanému softwaru. Dodaný software je velmi obodbný jak u G53J, znovu schopná utilitka ASUS Splendid, kde máme několik přednastavených profilů a nebo si další vytvoříme pomocí posuvníků sami. Kvalita obrazu při čistě čelním pohledu lze s touto utilitou vyladit dle požadavku uživatele.

Obrázek

Obrázek

ASUS controldesk lze zapnout pomocí "hot FN key", umožní nám nastavit nejen profily výkonu Power Gear, ale i zvuk atd. Malý náhled níže spolu s teplotami z CPUID monitor...

Obrázek

A nyní k samotným benchmarkům. Testování proběhlo na 64-bit Windows Seven. Nyní jsem přidal od minule testovaného notebooku více 3D benchmarků. Začněme však s benchem disku a následně procesorovými benchmarky. Jak jsem již uvedl, procesor je Phenom N830 2.1 GHz se stáje AMD.

Samotný 640 GB WD disk viz Everest a v HD Tune:
Obrázek

Obrázek

Tradiční superpí 1M a 32M je vhodný na srovnání podobných architektur procesorů
Obrázek

Obrázek

Nyní několik Everest benchmarků. Postupně: zápis, kopírování, čtení a CPU queeen
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Nyní přejdeme k modernějším tetsům procesoru, které umí těžit z podpory více jader. Zůstaneme u výpočetních benchmarků. Nejstarším z nich je HexusPi (alias PiFast)
Obrázek

Následován MaxxPi, MaxxFloops a wprime:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Šachové výpočty ve Fritz chess benchamrku:

Obrázek

V komprimačním archivátoru winrar si vede K52D následovně:

Obrázek

Nyní přejdeme k rendrovacím benchmarkům, které zastupují Cinebench R10, novější Cinebench R11.5 a nakonec real timový Aurana bench.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Pamětové a procesorové benchmarky máme za sebou, nyní k 3D benchmarkům. Začneme se syntetickými testy v 3D marcích, Unigine benchmarcích a následně několik integrovaných herních benchmarků a poté dojmy z praktického hraní třech titulů.

Computemark
Obrázek

3D mark 2005 a 3D mark 2006
Obrázek

Obrázek

Poslední dobou se staly oblíbené benchmarky od Unigine, hlavně benchmark Heaven. Otestoval jsem však i starší Tropic. Nejprve nastavení a pod ním výsledek (rozlišení nativní).

Obrázek
Obrázek

Obrázek
Obrázek

Výsledek může vypadat směšně, jedná se však o náročný benchmark.

Dalším benchmarkem byl Stone Giant.

Obrázek

Integrované herní benchmarky byly využity: Resident Evil, Street Fighter 4, Devils may cry, pěkný Final Fantasy 14

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Praktickým hraním jsem ověřil tituly QuakeLive, Gothic IV a NFS Shift.
S hraním Quakelive po internetu nebyly poznat žádné zátuhy, hra běžela naprosto plynule i během team deatmatchového klání (až 8 hráčů).
O poznání horší to bylo s náročným Gothic IV, při nastavení na maximální detaily při nativním rozlišení byla hra sice hratelná, ale snímky odhaduji tak kolem 10 FPS :). Při snížení na medium již může být tako náročná hra obstojně hratelná.
NFS Shift byl hratelný i s vysokými detaily. Nezaregistroval jsem nějaké poznatelné cuknutí. Tedy pro občasné hraní her s rozumnými detaily lze tento notebook vcelku doporučit.

Teď zhodnotím své subjektivní poznatky jako jsou zvuk, pozorovací úhly a výdrž baterie apod. Zkusil jsem pochopitelně i kvalitu kamery o rozlišení 0.3 Mpx. Zbarvení objektů se zdá věrohodné, rozhodně však kamera nestíhá zachytit zcela reálný děj, rychlejší pohyby jsou trhané a opožděné. Myslím si však na druhou stranu, že málokdo z vás bude přes notebookovou kamerou provádět gymnastická cvičení, aby jste okouzlili osobu na druhé straně přenosu :-D. Na klasický hovor v sedě je zobrazování dostatečné. U této kamery bych se ještě pozastavil, údajně dle výrobce kamera umí rozpoznat obličej uživatele a lze této funkce zvané SmartLogon, využít jako přihlášení do systému. Tuto featurku jsem však neodzkoušel.

Obrázek

Pokusil jsem se i o pozorovací úhly a jejich vnímání. V tomto ohledu se mi zdál tento notebook lepší, než předchozí G53J. Lze například sledovat film i jako spolusedící z levé či pravé strany notebooku. Odhad na úhel? Cca 35-40 stupňů? Nevím. Z horního pohledu je to o něco horší než z pohledu z boku (uvítám náměty jak toto přesněji zhodnotit). Při podhledu se naopak jakoby ztrácelo barevné schéma v krajích obrazovky. Samotný displej má rozlišení 1366x768.

Reproduktory jak jsem již uvedl na začátku první části, jsou v přední části těla notebooku. Zvuk byl klasický jako jsme všichni u notebooku zvyklí-bez výšek a basů, spíše "zvonivý". Na maximální hlasitost již na poměry notebooků nadprůměrně slyšitelný (pokud s rovnáms osobním notebookem, předchozím G53J, a dvěma HPčky které vlastní spolubydlící na bytě). Nedalo mi to a ejhle...Stačilo si pohrát trochu s ekvalizérem a kvalita zvuku se posunula alespoň o půl třídy nahoru. Vyzkoušel jsem jej na několika žánrech mp3 v různých kvalitách.

Obrázek

Výdrž baterie je jedním z aspektů pro případné kupující. Po nabití a běžné kancelářské práci notebook vydržel okolo 2h. Úplný idle stav jsem nezkoušel, taktéž jsem se nepokoušel o hraní her bez vypojeného napájecího konektoru. Pro zajímavost jsem vyzkoušel i ukázku taskmanageru při přehrávání filmu v DVD rip kvalitě

Obrázek

Posledním stavem jsou teploty. V klidu jsou teploty CPU okolo 40-44 C.
Obrázek

V zátěži se vyšplhaly až na 74 C. Aurana bench a Cinenbench R11.5 dělájí své :).
Obrázek

Obrázek

Co říci závěrem? Pokud bych neměl již notebook, určitě by se jednalo o jeden z kandidátů. Osobně od notebooku čekám obstojnou výdrž na baterii, využil bych ho pro kancelářskou práci, přehrávání filmů při občasných cestách domů k našim a tu a tam nenáročné hraní i novějších herních titulů. Procesorový výkon potěší atypickým trojjádrem (byť na nižší frekvenci), který může konkurovat dnešním core i3 a některým core i5 mobile. Po stránce designu (klasika, elegance) nemám výhrad, snad jen se mi nelíbí černý a lesklý rám okolo lesklé obrazovky.
Odpovědět