Download | Programy

jak smazat Linux

Instalace, nastavení a správa systémů Linux

Moderátoři: Zdenek, Pockmat, ladarozan, Moderátoři

Uživatelský avatar
20marte
Nováček
Nováček
Příspěvky: 7
Registrován: pon črc 09, 2007 17:39

jak smazat Linux

Příspěvek od 20marte »

Ahoj mam rozděleny disk na dvě části a najednom je linux a na druhým Windows.Jde oto že nevím jak smazat linux protože když sem to udělal normálně formátovanim tak se sice smazal ale paksem se nemohl dosta do Windows pro to že zmizlo i to bootovaví menu, jak to mám tedy udělat.
Uživatelský avatar
Jackal
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Příspěvky: 2336
Registrován: sob led 20, 2007 10:09
Bydliště: Ústecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackal »

Co máš tedy teď s počítačem. Máš 2 oddíly na jednom Win a druhý už smazaný ??? Když PC spustíš, tak nenabootuje vůbec do oken ??? Jestli jsi ve Windows je někde možnost zvolit oddíl bootování. Pokud toto nastavíš, tak musí při startu naběhnout Windows a druhý oddíly se musí jevit jako s formátovaný disk.
Napiš toho co nejvíc, hlavně co se děje teď, jsi na svém PC nebo na jiném ??? Já to měl taky pře lety. Dva oddíly Win98 a WinXP, ale když jsem smazal Win98, automaticky naběhly XP, s Linuxem to nemůže být jiný. Zkus v BIOSu navolit co bude bootovat jako první, zkus dát HDD, jestli to pomůže, víc mě nenapadá. Já bych to řešil tím, že bych dal CD s oknama, restartoval a udělal reinstal, nejlépe novou instalaci, popřípadě změnil velikost oddílů a nainstaloval pouze jeden systém. ;) Jestli chceš aby CD bootovalo po startu, navol to v BIOSu. ;)
Acer Aspire 7741G, Intel Core i5-430M, Radeon HD 5650, 4GB DDR3 RAM, 500GB HDD, Windows 8.1 Pro, avast! Pro Antivirus
Uživatelský avatar
patap
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Příspěvky: 1362
Registrován: úte čer 19, 2007 17:37
Bydliště: 3nec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patap »

Nemáš těch oddílů více? :?: mám dojem, že Linux ti disk rozdělí na více částí...
ladarozan
Čestný člen
Příspěvky: 258
Registrován: stř zář 20, 2006 19:36
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladarozan »

zde hlavně pomůže CDrom s WindowsXP, po nastartování z něj se zvolí oprava R a pak se napraví i potřebné soubory.
Athlon64x2 4000+, K9N Neo V2,Sata II Raid0,Nvidia GF 8500,2GB ram, DVB-T Hauppauge HVR1100, DVB-S SkyStar2, DVB USB MSI DigiVOX mini II V3.0
Uživatelský avatar
zener
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2766
Registrován: stř srp 30, 2006 13:29

Příspěvek od zener »

Tohle je normalni... Po odstraneni oddilu s Linuxem se smaze i zavadec (LILO nebo GRUB). Tudiz nema system, jak nastartovat. Reseni je proste.

Nabootuj z CD WinXP, dej konzolu pro zotaveni a zadej tyto dva prikazy

Kód: Vybrat vše

fixboot
fixmbr

Az se prikazy uspesne provedou, restartuj system, nabootuj normalne z disku a je to :P
Uživatelský avatar
20marte
Nováček
Nováček
Příspěvky: 7
Registrován: pon črc 09, 2007 17:39

Příspěvek od 20marte »

Je je dik tolik reakci sem ani nečekal mam to rozděleny takhle, NTFS asi 108 Gb a pro linux 3 Gb.Ted' tam mám linux i windows.Ten linux jsem musel znova nainstalovat abych se mohl zase dostat do Windows jinak mi to psalo nějakakou chybu 15 či co.jinak ten příkaz pro zotavení mam provest až když smažu Linux nebo ještě ředtím?
Uživatelský avatar
maestro
Čestný člen
Příspěvky: 1098
Registrován: čtv bře 30, 2006 18:55
Bydliště: Nejdek / Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maestro »

20marte píše:Je je dik tolik reakci sem ani nečekal mam to rozděleny takhle, NTFS asi 108 Gb a pro linux 3 Gb.Ted' tam mám linux i windows.Ten linux jsem musel znova nainstalovat abych se mohl zase dostat do Windows jinak mi to psalo nějakakou chybu 15 či co.jinak ten příkaz pro zotavení mam provest až když smažu Linux nebo ještě ředtím?


muzes pred, oddil s linuxem pak odstranis ve windows.
Uživatelský avatar
20marte
Nováček
Nováček
Příspěvky: 7
Registrován: pon črc 09, 2007 17:39

Příspěvek od 20marte »

No tak sem to chtěl skusit ale chtělo to pomě heslo administratora a přitom ani žádnne heslo nemám tak fakt nevím jake heslo to po mě chtělo.
Runn3r.cze
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 133
Registrován: pát lis 17, 2006 14:21
Bydliště: Mostkovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Runn3r.cze »

jeste je tu moznost ze nainstalujes samotnej zavadec bez linuxu a do nej nastavis jenom windowsi...
Obrázek
Uživatelský avatar
StenCZ
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 383
Registrován: čtv led 04, 2007 22:34
Bydliště: Prague
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od StenCZ »

20marte píše:No tak sem to chtěl skusit ale chtělo to pomě heslo administratora a přitom ani žádnne heslo nemám tak fakt nevím jake heslo to po mě chtělo.

hehe tohle sem taky resil kdyz sem se nemoz zaboha dostat do winu. v ty opravovaci konzoly to po me chtelo heslo (3x spatne a musi se bootovat znova) po 45 minutach testovani co sem tam sakra tak moh dat sem nasrane jen klepnul do entru - a helemese, nemel sem tam zadny heslo ;-). ted uz tam radsi heslo mam a pekne ulozene v hlave ;-)
C2D6420@3,2ghz • GA-965P-DS4 • A-DATA 800mhz CL4 3GB• 8800GTS 640MB@675/2052 • SAMSUNG HD321KJ • WD Raptor 74GB • TT Armor Jr. • Enermax Liberty 500W • NEC 20" 20WGX2 Pro
Uživatelský avatar
20marte
Nováček
Nováček
Příspěvky: 7
Registrován: pon črc 09, 2007 17:39

Příspěvek od 20marte »

No jo ale když dam taky jenom Enter tak to píše to samy, skoušel sem reinstalovat i Windows ale tím jsem si ještě uškodil protože ted' před spuštěím Windows se mi asi tak 3 minuty přihlašuje a až pak najede.
Uživatelský avatar
20marte
Nováček
Nováček
Příspěvky: 7
Registrován: pon črc 09, 2007 17:39

Příspěvek od 20marte »

Ted' mě ještě napada jak psal Jackal otom bootovacím oddíle nevíte kde se to nacházi prošt'oural sem snad všechny místa Windows ale nikde sem to nenašel nebo nedá se to někde nastavit i v Acronisu ale v nim jsem nic takovýho taky neoběvil.
Uživatelský avatar
Zdenek
Čestný člen
Příspěvky: 205
Registrován: stř zář 20, 2006 19:33
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek »

Vyhni se příkazům jako fixboot nebo fixmbr, dokážou smazat oddíly!!
Vytvoř si spouštěcí disketu MS-DOS, nabootuj z ní a spusť:

Kód: Vybrat vše

fdisk /mbr
a pak fdisk (bez parametru) a nastav aktivní oddíl. Akorát nevím, jestli to FDISK zbaští s NTFS jednotkou.
Jisté řešení by bylo přenést celý disk do jiného počítače, kde je Acronis, a nastavit aktivní oddíl na ten NTFS. Každopádně to s tím fdisk /mbr bude asi potřeba.
Pokud nevíš, jak něco z toho udělat, tak bude nejlepší ta opravná instalace, jak tu někdo psal.
Zdenek
Uživatelský avatar
renox
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 492
Registrován: pon črc 16, 2007 13:24
Bydliště: Praha

Příspěvek od renox »

zener píše:Nabootuj z CD WinXP, dej konzolu pro zotaveni a zadej tyto dva prikazy

Kód: Vybrat vše

fixboot
fixmbr

Az se prikazy uspesne provedou, restartuj system, nabootuj normalne z disku a je to :P


Timto zminovanym postupem jsem to jiz resil nekolikrat, i v jinych situacich a vzdy to proslo bez problemu. Nemyslim, ze by fdisk byl mene nebezpecny nez fixboot ci fixmbr. Nebezpeci se skryva v tom, s jakymi daty se manipuluje a to zustava stejne.
Pentium Dual Core 2,00 GHz | ARCTIC Freezer 7 PRO | 2x 2048 MB OCZ 1150 DDR2 | GAINWARD BLISS 8800GT Golden Sample | Seagate 160 GB SATA II + WD Caviar Black 500GB SATA II | DVD RAM ASUS DRW-1814BLT | GIGABYTE P35-DS3R | REPRO GENIUS Home Theater SW-5.1 | CoolerMaster Mystique 632 + Fortron 500W
matri.x
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 139
Registrován: úte čer 19, 2007 09:18

Příspěvek od matri.x »

tak to jsem si taky užil svoje:) neni nad to jak odstraňovat linux:)
Uživatelský avatar
Xeelee
Nováček
Nováček
Příspěvky: 13
Registrován: sob úno 10, 2007 19:40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xeelee »

http://www.qip-info.tk
Web věnovaný vynikajícímu alternativnímu ICQ klientovi.
Anonymous2
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 2203
Registrován: sob úno 09, 2008 19:23

Re:

Příspěvek od Anonymous2 »

matri.x píše:tak to jsem si taky užil svoje:) neni nad to jak odstraňovat linux:)

problém není v "odstranění" linuxu nýbrž už v počátku instalace. pokud vím, že linux jen zkouším tak přeci nedám zavaděč do MBR...
Anonymous2
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 2203
Registrován: sob úno 09, 2008 19:23

Re: jak smazat Linux

Příspěvek od Anonymous2 »

cau, mam dotaz. koupil jsem si notebook s prednastavenym oddilem linux a tak jsem si ho tam nainstaloval z cd ubuntu. ted bych vsak chtel do nej dostat windows XP a linux "zborit" ale nevim jak na to. kdyz spustim cd ubundu a pokracuju v instalaci, mam tam pouze na vyber 2 linuxove oddily a to ext3 a swap, kdyz jsem chtel oba zrusit a dat tam fat 32 nebo jeden nechat a druhy prepsat na fat 32 tak to neslo a byla chyba v korenovem adresari ci co. tak jestli bys mi neporadilo jak na to. diky moc
Uživatelský avatar
zener
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2766
Registrován: stř srp 30, 2006 13:29

Re: jak smazat Linux

Příspěvek od zener »

nudar: Jednoduse vloz instalacni CD od Windows a instaluj. Az se dostanes k casti s disky, dej vsechny oddily odstranit a vytvor novy NTFS oddil. To je cele. Linux bude prepsan.
PC: AMD Athlon II X4 645, Evolve Zeppelin GOLD 2x2 GB + A-Data Extreme Edition 2x1 GB, WD Caviar Black 1 TB, Sapphire Radeon HD 5850 Xtreme 1 GB GDDR5, LCD Samsung P2770HD 27"
NB1: Asus UL30A-QX141V - C2D SU7300, 2x2GB DDR2 RAM, 320 GB, 13,3" LED LCD... 12 hod provozu :)
NB2: MSI GX610PX - AMD Turion X2 TL-58, 2x1GB DDR2 RAM, 250 GB, ATI HD2600 256 MB GDDR3
NB3: IBM R40 - Intel Pentium 4-M, 512 MB DDR, 40 GB, ATI Radeon 7500 32 MB
mobil: Sony Ericsson Xperia X1

YouCan.cz - tvorba webových stránek a internetových projektů na míru
Anonymous2
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 2203
Registrován: sob úno 09, 2008 19:23

Re: jak smazat Linux

Příspěvek od Anonymous2 »

no jo, ale kdyz tam dam instalacni cd windows tak se mi instalace po kontole disku ukonci, nabehne mi modra obrazovka kde se pise , ze system musel instalaci ukoncit aby nedoslo k poskozeni disku a dale ze mam zkontrolovat viry na disku ap. to je ten problem tak se bojim abych si neposkodil disk. a jina moznost neni?
Odpovědět