Download | Programy

kniha o programovani v linuxu

Instalace, nastavení a správa systémů Linux

Moderátoři: Zdenek, Pockmat, ladarozan, Moderátoři

Runn3r.cze
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 133
Registrován: pát lis 17, 2006 14:21
Bydliště: Mostkovice
Kontaktovat uživatele:

kniha o programovani v linuxu

Příspěvek od Runn3r.cze »

chtel bych si koupit nejakou knizku o programovani v linuxu... hlavne mi jde o c++ a pak taky php&mysql. pokud mate nekdo zkusenosti s nejakymi knihami, budu za ne rad...
Obrázek
Uživatelský avatar
zener
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2766
Registrován: stř srp 30, 2006 13:29

Re: kniha o programovani v linuxu

Příspěvek od zener »

Runn3r.cze píše:chtel bych si koupit nejakou knizku o programovani v linuxu... hlavne mi jde o c++ a pak taky php&mysql. pokud mate nekdo zkusenosti s nejakymi knihami, budu za ne rad...

Na platforme nezalezi... Tudiz s vedomostmi pro PHP v Linuxu muzes i na PHP ve windows ;) Konkretne PHP a MySQL se nijak nepreklada a muzes to psat treba v poznamkovem bloku (win) nebo treba ve VI (linux), pricemz oba editory jsou soucasti zakladni instalace win, resp. linuxu :P

Co se tyce ostatnich jazyku (C apod.), muzes je taky psat ve vyse zminenych editorech, ale pak si musis sehnat nejaky prekladac... Treba Cecko je multiplatformni, takze nebude problem sehnat kompilatory. Jinak si kup nejakou knizku o C++/C# - nevim, co chces. Knizky nebudou rozliseny na prostredi. Prikazy jsou vsude stejne :)
Runn3r.cze
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 133
Registrován: pát lis 17, 2006 14:21
Bydliště: Mostkovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Runn3r.cze »

ja vim ze je to stejne v ruznych OS, ale treba v linuxu uz jsem neco zkousel s c++ a porad mi to vraci nejaky errory pri kompilaci... taky presne nerozumim tem linuxovejm configure a makefile souborum... tak bych o tom chtel neco nastudovat...
Obrázek
Uživatelský avatar
mozek007
Čestný člen
Příspěvky: 231
Registrován: úte srp 29, 2006 20:03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

Shodou okolností v linuxu v C++ začínám programovat. Pro základy ti stačí když napíšeš program např. program.c

Kód: Vybrat vše

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
   int i=0;
   while (i<5)
   {
      cout << "ahoj \n";
      i++;
   }
   cin.get();
   cin.get();
   return 0;
}

A zkompilujješ ho příkazem g++ program.c, pak ho jednoduše spustíš ./a.out
Pokud nemáš program g++, stačí napsat yum -y install g++ případně apt-get install g++ :)
Uživatelský avatar
zener
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2766
Registrován: stř srp 30, 2006 13:29

Příspěvek od zener »

mozek007 píše:Shodou okolností v linuxu v C++ začínám programovat. Pro základy ti stačí když napíšeš program např. program.c

:D :D :D
To me pobavilo :P A k cemu mu to bude stacit? Ze opise par radku a nebude jim rozumet? :?
Uživatelský avatar
mozek007
Čestný člen
Příspěvky: 231
Registrován: úte srp 29, 2006 20:03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

zener píše: nebude jim rozumet? :?

O toho jsou tutoriály nebo knížky
Runn3r.cze
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 133
Registrován: pát lis 17, 2006 14:21
Bydliště: Mostkovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Runn3r.cze »

zener píše:
mozek007 píše:Shodou okolností v linuxu v C++ začínám programovat. Pro základy ti stačí když napíšeš program např. program.c

:D :D :D
To me pobavilo :P A k cemu mu to bude stacit? Ze opise par radku a nebude jim rozumet? :?


ja tem radkum rozumim... v C++ uz sem se neco ucil...
ale at delam co delam, tak se mi porad nedari to v linuxu zkompilovat tak, abych to pak mohl spustit...
Obrázek
Uživatelský avatar
zener
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2766
Registrován: stř srp 30, 2006 13:29

Příspěvek od zener »

mozek007 píše:O toho jsou tutoriály nebo knížky

Tak jasne :D Ale precti si nadpis postu... Ten rozhodne nekoresponduje s programem na vypis "ahoj" :D Ja se nechci hadat, ale ten Tvuj kod je offtopic jako krava (pardon) :P

Runn3r.cze píše:ja tem radkum rozumim... v C++ uz sem se neco ucil...

hh, jasne, nechtel jsem nijak shazovat Tvoji uroven znalosti nebo tak...



jde proste o to, ze kdybych sem napsal 100 kodu, jak secist dve cisla, jak vypsat 12x hello world nebo jak vypocitat kvadratickou rovnici, bude to NAPROSTO k NICEMU.

Ja totiz vubec nechapu ten MzKuv post :?
Uživatelský avatar
mozek007
Čestný člen
Příspěvky: 231
Registrován: úte srp 29, 2006 20:03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

Runn3r.cze píše:ale at delam co delam, tak se mi porad nedari to v linuxu zkompilovat tak, abych to pak mohl spustit...


Nevím jestli je chyba v tom tvojim programu nebo v kompilátoru. Takže zkus ten můj výše uvedený program zkompilovat přes program g++ a jesli se to pořád nebude dařit, tak je chyba v kompilátoru nebo v linuxu.. Jestli to půjde, tak je chyba v tvojim programu..
Co ti to píše za chybu?
Uživatelský avatar
mozek007
Čestný člen
Příspěvky: 231
Registrován: úte srp 29, 2006 20:03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

Ahoj zenere!
zener píše:Ja totiz vubec nechapu ten MzKuv post :?

Rád vysvětlím..
Výše se psalo :
Runn3r.cze píše:v linuxu uz jsem neco zkousel s c++ a porad mi to vraci nejaky errory pri kompilaci...

A právě kvůli těm errorům při kompilaci jsem napsal postup stepp by stepp jak takový program vytvořit. Ptáš se proč? No přece aby se zjistilo kde je problém a problém se vyřešil. Tedy uvedl jsem základní example program, který 100% funguje (aby se předošlo chybám při kompilaci) a návod na samotou kompilaci.....

Myslím, že už stačí, snad jsi pochopil můj "zbytečný post"
Runn3r.cze
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 133
Registrován: pát lis 17, 2006 14:21
Bydliště: Mostkovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Runn3r.cze »

tak uz jsem asi prisel na to, kde byl celou dobu problem... celou dobu jsem zdrojaky ukladal na mountnuty ntfs disk, a kdyz jsem se pak program pokousel z tohoto disku spustit, tak to rvalo

Kód: Vybrat vše

permission dened

ale jakmile jsem to zkopnul na plochu a spustil odtama, tak to jede bez problemu...
Obrázek
Uživatelský avatar
mozek007
Čestný člen
Příspěvky: 231
Registrován: úte srp 29, 2006 20:03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

Runn3r.cze píše:

Kód: Vybrat vše

permission dened


Problém byl asi v přístupových právek. Můžeš si pohrát s chmod
(man chmod).. a případně práva pro spouštění.. x

Už je teda všechno OK?
Uživatelský avatar
zener
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2766
Registrován: stř srp 30, 2006 13:29

Příspěvek od zener »

mozek007 píše:Problém byl asi v přístupových právek. Můžeš si pohrát s chmod
(man chmod).. a případně práva pro spouštění.. x

Už je teda všechno OK?

jj, to jsou urcite prava... ale spis bych rekl, ze je v linuxu zakazane zapisovat na ntfs partition, resp. neni v systemu utilita, ktera by to umela :P
modder
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 151
Registrován: pát bře 23, 2007 21:01
Bydliště: Presne mezi Klavesnici a Zidli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modder »

jj, to jsou urcite prava... ale spis bych rekl, ze je v linuxu zakazane zapisovat na ntfs partition, resp. neni v systemu utilita, ktera by to umela :P
V linuxu nejde zapisovat na NTFS a podle me do te doby co na tom pojedou novy OS Microsoftu ani nemusime uvazovat o zapisu na NTFS partition.Ja sem si to vyresil tak ze mam rozdeleny disk na 4 partition a jedna je EXT3 druha NTFS a zbyvajici dve FAT32.Takze mam Windowsy a Linuxy a kdyz potrebuju zapsat neco na disk treba film tak to hodim na partition fat32 a tim muzu zapisovat na disk jak z linuxu tak s windowsu a nemusim se zbytecne prepinat ....
Runn3r.cze
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 133
Registrován: pát lis 17, 2006 14:21
Bydliště: Mostkovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Runn3r.cze »

mozek007 píše:Problém byl asi v přístupových právek. Můžeš si pohrát s chmod
Už je teda všechno OK?


no pristupovy prava na tom ntfs disku byly nastaveny na 777, cili vsichni mohli vsechno, ale stejne to neslo, kdyz to hodin na plochu tak jsou prava stejny ale uz to jde

modder píše:jj, to jsou urcite prava... ale spis bych rekl, ze je v linuxu zakazane zapisovat na ntfs partition, resp. neni v systemu utilita, ktera by to umela

no linux to standardne neumi, ale mam nainstalovany ntfs-3g ovladace s kterejma to jde... ale nezapisuju na disk, kde jsou instalovany widle, ale jenom na spolecnej disk kterej mam na data a je formatovanej ntfs...
Obrázek
Uživatelský avatar
zener
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2766
Registrován: stř srp 30, 2006 13:29

Příspěvek od zener »

modder píše:V linuxu nejde zapisovat na NTFS ...

Heh :D
http://wiki.ubuntu.cz/Podpora_z%C3%A1pisu_pro_NTFS
Uživatelský avatar
NSBM
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 659
Registrován: sob čer 28, 2008 10:57
Bydliště: pardubice
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od NSBM »

zener píše:
modder píše:V linuxu nejde zapisovat na NTFS ...

Heh :D
http://wiki.ubuntu.cz/Podpora_z%C3%A1pisu_pro_NTFS

;)

jojo .. celkem casto brouzdam z Ubuntu ve Win adresarich (hlavne kdyz potrebuju nejaky dokumenty do skoly ktery mam v XPckach) .. takze potvrzuji -> JDE TO!!! (vyzkouseno)
$result = mysql_query("SELECT finger FROM hand WHERE id=3");
echo $result;
HNwebdesign - Tvorba webových stránek
Odpovědět