Download | Programy

Jaký linux na Geforce 2 grafiku + zvláštní LCDčko

Instalace, nastavení a správa systémů Linux

Moderátoři: Zdenek, Pockmat, ladarozan, Moderátoři

Bard
Nováček
Nováček
Příspěvky: 46
Registrován: úte kvě 01, 2007 20:06
Kontaktovat uživatele:

Jaký linux na Geforce 2 grafiku + zvláštní LCDčko

Příspěvek od Bard »

před nějakou dobou jsem se zde ptal na dobrou linux distribuci, byly mi doporučeny: Ubuntu, Kubntu, SuSe, pak až Mandriva, Fedora

proč se opět ptám? Mám totiž starší PC: Celeron 466, s grafikou NVidia Geforce 2 + LCD televizor s rozlišením maximálně 1280x768 při 60 Hz

právě v rozlišení 1280x768 bych to chtěl provozovat.

Zkoušel jsem zatím Live CD Ubuntu 7.04 ale více než 1024x768 to neběhá - zkouším to teď neinstalovat na HDD, uvidím, jestli nepůjde nastavit více.

Má otázka je, zda více která z distribucí dovede sama rozpoznat NVidia Geforce 2 grafiku a umožní jet i na 1280x768, bez nějakého složitého nastavování, tedy klikací nastavení.

Řeším tento problém, protože na Win ME to prostě na 1280x768 nechce jet. Háže mi to, že vstup je mimo rozsah. Tak nevím jestli grafika nemá vyšší vertikální frekvenci, ale nevím jak ji změnit. Horizontální mám na 60 Hz. Takže zkouším Linuxy...

díky za rady
Bard Uzdroje - moje osobní stránky
Uživatelský avatar
renox
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 492
Registrován: pon črc 16, 2007 13:24
Bydliště: Praha

Příspěvek od renox »

U Fedory mi slo sirokouhle zobrazeni automaticky. Ovladace na NVIDIA nebo ATI se musi doinstalovavat rucne. Ovsem na tu starsi konfiguraci Fedoru nedoporucuju. Uz Fedora Core 2 pri Gnome chce aspon gigo procesor a 256-512 ram jako minimum, jinak je to peklo. (myslim si, ze ovladace ATI a NVIDIA - akcelerovane se musi doinstalovat ve vsech distribucich, jinak to capne jenom VESA ovladac)
Pentium Dual Core 2,00 GHz | ARCTIC Freezer 7 PRO | 2x 2048 MB OCZ 1150 DDR2 | GAINWARD BLISS 8800GT Golden Sample | Seagate 160 GB SATA II + WD Caviar Black 500GB SATA II | DVD RAM ASUS DRW-1814BLT | GIGABYTE P35-DS3R | REPRO GENIUS Home Theater SW-5.1 | CoolerMaster Mystique 632 + Fortron 500W
Uživatelský avatar
zener
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2766
Registrován: stř srp 30, 2006 13:29

Příspěvek od zener »

nechci byt pesimista, ale v dobach GF2 se lidem o wide screenech ani nesnilo :D nemyslim si, ze GF2 wide rozliseni zvladne. tot muj sujektivni nazor, nikdy jsem to nezkousel. jinak do ubuntu se da rozliseni i frekvence monitoru (lcd) nacpat rucne, to neni az takovy problem ;)
Uživatelský avatar
renox
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 492
Registrován: pon črc 16, 2007 13:24
Bydliště: Praha

Příspěvek od renox »

Ja si myslim, ze ten widescreen obstaraji ovladace. Pri volbe distribuce bude treba spis zohlednit ten procesor. Z toho duvodu bych asi volil XUbuntu.
EDIT: dival jsem se na specifikace te grafiky a tam o widescreen neni zminka. Na druhou stranu je treba si uvedomit, ze v dobe vydani karty nikdo widescreen neresil. Ten pak nebyl ani u novych karet, dokud neprisly nove ovladace detonator, kde si clovek mohl nastavit rozliseni jake si "vymyslel".
Pentium Dual Core 2,00 GHz | ARCTIC Freezer 7 PRO | 2x 2048 MB OCZ 1150 DDR2 | GAINWARD BLISS 8800GT Golden Sample | Seagate 160 GB SATA II + WD Caviar Black 500GB SATA II | DVD RAM ASUS DRW-1814BLT | GIGABYTE P35-DS3R | REPRO GENIUS Home Theater SW-5.1 | CoolerMaster Mystique 632 + Fortron 500W
Bard
Nováček
Nováček
Příspěvky: 46
Registrován: úte kvě 01, 2007 20:06
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bard »

renox píše:Ja si myslim, ze ten widescreen obstaraji ovladace. Pri volbe distribuce bude treba spis zohlednit ten procesor. Z toho duvodu bych asi volil XUbuntu.
EDIT: dival jsem se na specifikace te grafiky a tam o widescreen neni zminka. Na druhou stranu je treba si uvedomit, ze v dobe vydani karty nikdo widescreen neresil. Ten pak nebyl ani u novych karet, dokud neprisly nove ovladace detonator, kde si clovek mohl nastavit rozliseni jake si "vymyslel".


no grafika jako taková myslím zvládá až 2084x něco, prostě kolem 2000 x něco. Ve Windows ME mi to nabízí nastavení rozlišení dle možnosti LCD, tedy 1280x768 (s originálními ovladači pro Win ME), ale při jejich nastavení LCD hlásí, že vstup není synchronizován - nejspíše problém s kmitočtem či co - a mám jen černou obrazovku...

ono se jedná o LCD televizi, takže je kapku vybíravá

xbuntu i další už stahuju.

Jinak mám stažený nějaký Knoppix 5.10 (je to ale asi jen Live CD) s KDE, a ten jsem přinutil najet v režimu 1280x768, ale obraz je na LCD nějak posunutý (není vidět startovací tlačítko), ale více méně už širokoúhlý je.

jinak Ubuntu jsem už nainstaloval, běží obstojně, ale odmítají se zapnout akcelerované ovladače pro NVidia, že prý to pro mou konfiguraci hardware výrobce nepovolil... (klikací nastavení ovladačů, co nejsou opensource)

ad Fedora: co to znamé "ručně" jako přidat RPM balíček, nebo něco v terminálu, s tím jsem zatím měl špatné zkušenosti, většinou chybělo něco co bylo podmiňováno...
Bard Uzdroje - moje osobní stránky
Uživatelský avatar
renox
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 492
Registrován: pon črc 16, 2007 13:24
Bydliště: Praha

Příspěvek od renox »

ovladace najde bud na diskuzich a navodech konkretnich distribucich, to se casto resi (ati a nvdiia), takze informaci je dost. Nebo je stahnes rovnou z ati.com a nvidia.com, jsou to instalatory (jakous takous nezavisle na distru) nebo aktualizacni system dane distribuce primo ma uz hotove balicky. Ty ovladace tam nejsou jen kvuli nejakym licencnim zalezitostem.
Pentium Dual Core 2,00 GHz | ARCTIC Freezer 7 PRO | 2x 2048 MB OCZ 1150 DDR2 | GAINWARD BLISS 8800GT Golden Sample | Seagate 160 GB SATA II + WD Caviar Black 500GB SATA II | DVD RAM ASUS DRW-1814BLT | GIGABYTE P35-DS3R | REPRO GENIUS Home Theater SW-5.1 | CoolerMaster Mystique 632 + Fortron 500W
1742
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 129
Registrován: čtv led 03, 2008 22:28

Příspěvek od 1742 »

Hlavně pokud nabootoje jen livecd, tak tam máš nejzákladnější nastavení... Xubuntu nainstaluj, doinstaluj akcelerovaný ovladač (otázka dvou kliků) a pak si myslím, že to půjde
GhostFace
Nováček
Nováček
Příspěvky: 70
Registrován: pon říj 22, 2007 16:40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od GhostFace »

jen pro info, nedavno sem testoval jestli GeForce 2 utahne 22´ LCD s rozlisenim 1680x1050 a utahne to v pohode, ta LCD TV muze byt ale vybiriva..
Odpovědět