Download | Programy

Problem s pristupem na oddil disku (Vista vs 2000)

Pevné disky, řadiče, pole, správa disků a zálohování

Moderátoři: Awast, Moderátoři

ViktorS
Nováček
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: čtv kvě 17, 2007 19:52

Problem s pristupem na oddil disku (Vista vs 2000)

Příspěvek od ViktorS »

Dobry den, ma nekdo napad jek vyresit nasledujici problem? Mam nove PC s Vista Home Premium 64 (nainstalovane prvni) a W2000. Zaroven mam treti oddil 110GB na ukladani dat. Prepinat mezi systemy jde bez problemu pomoci VistaBoot Pro.

Oddil 110GB (D:\) je pristupny pouze z Vista. Chci-li ho otevrit pod W2k, dostavam "soubor nebo adresar je porusen a neni citelny".
Vsechny oddily jsou NTFS. Vista me pusti do vsech tri, z W2k vidim obsah Vistoveho oddilu bez problemu.

Jsem rekneme "poucitelny amater".

Zkousel jsem preformatovat D:\ na NTSF pod W2k. Probehne normalne, ale pri startu Vista najde jakousi nesrovnalost a nabidne opravu po niz je vse pri starem. Zkousel jsem preformatovat na FAT32 - Vista vubec takovou volbu nenabidne, W2k ji spusti, ale tesne pred koncem napise "velikost svazku je prilis velka" a zmenu neprovede.

Docetl jsem se, ze Windows odmitaji naformatovat na FAT32 disk vetsi nez 32GB - co treba nainstalovat Partition Magic a provest to v nem? Ale i kdyby to vyslo, vyresi FAT32 muj problem?

Dnes jsem se dozvedel, ze na FAT 32 pry nelze davat velke soubory. To navíc znamena, ze jine reseni by bylo mnohem lepsi.

Mate nekdo napad?? Samozrejme chci na D:\ ukladat vysledky prace pod Vista i pod W2k a potrebuji, aby me tam W2000 pustily.

Dekuji za jakykoliv tip. Uvitam i podlozenou informaci, ze to fungovat nebude a mohu prestat patrat.
Uživatelský avatar
Zdenek
Čestný člen
Příspěvky: 205
Registrován: stř zář 20, 2006 19:33
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek »

Především bych se vybodl na PM8, protože je to zastaralý projekt a má problémy s velkými disky. Nyní vede tento segment program Acronis DiskDirector 10. Odstraň tu problémovou jednotku a vytvoř v Diskdirectoru teda na jejím místě novou NTFS. Primární bude jistější. Bude to chtít restart.
Mám špatné zkušenosti s windowsáckým chkdsk programem - neopraví některé banální chyby na disku.
FAT32 má limit na velikost jednoho souboru 4 GB, což začíná být cítit kvůli obrazům DVD.
Kdyby nic z toho nepomohlo, zanevřel bych (pokolikáté už) na Visty, protože znehodnotit oddíl pro starší systémy bych bral dosti osobně, jak asi chápeš.
Zdenek
ViktorS
Nováček
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: čtv kvě 17, 2007 19:52

Příspěvek od ViktorS »

Dekuji velmi za reakci. Potiz je v tom, ze Acronis Disc Director nemam. Je nekde dostupna trial verze?

"...primarni bude jistejsi..." --> oddily Vista a W2000 jsou oznaceny ve sprave disku jako "primarni", problemovy D:\ 110GB jako "logicka jednotka". Pri Windows formatovani D:\je volba "primarni" nedostupna - Disc Direktor umozni naformatovat D:\ take jako primarni??

Z logiky pojmenovani bych cekal, ze primarni oddil je jen jeden, ted bych tedy mel tri?

Muze s timto souviset, ze z W2000 do Vista oddilu a naopak vidim normalne a jen W2000 -> D:\ je nepristupny? Tri primarni partitions by tedy mohly pomoci? Tenhle bod mi pripada zasadni, prosim o odpoved, diky.

Abych alespon neco podnikl, zkousel jsem PM8, ale pri prvnim spusteni pise:

Error 114 on the partition starting at sector xxx (nejake cislo) on disc 1. The starting LBA value is yyy and the CHS value is zzz. LBA and CHS must be equal. Allow Partition Magic to fix this error?

Dal jsem ne a vycouval z toho, protoze pred dvema tydny jsem jsem delal obraz disku Power Questem Drive Image. Tehdy to napsalo totez a pak jeste podobnou hlasku (nejake hodnoty v partition table jsou ruzne, museji byt stejne, opravit ano/ne) a od te chvile jsem se do W2000 vubec nedostal, jenom do Vist. Musel jsem instalovat vse na W2000 oddilu znovu.

Obraz disku Acronisem pak probehl bez potizi. Mozna tedy, ze Power Quest programy interpretuji cosi jako chybu co jini za chybu nepovazuji (?).

Jsou toto ty problemy s velkymi disky, o kterych mluvis?

V jinem foru jsem se dozvedel, ze z NTFS nejsou pristupne oblasti FAT32. Na pokusy s FAT32 tedy rezignuji.

Zdravim a dekuji. Viktor.
Runn3r.cze
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 133
Registrován: pát lis 17, 2006 14:21
Bydliště: Mostkovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Runn3r.cze »

sem nekde cetl, ze visty si koduji obsah disku, tak jestli to nemuze byt zpusobeno treba timto... jako ze by visty ten disk zakodovaly a 2000 by ho pak neumely precist...
Obrázek
ViktorS
Nováček
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: čtv kvě 17, 2007 19:52

Příspěvek od ViktorS »

Mozna vyreseno - treba bude zkusenost pro nekoho uzitecna:

Dle rady vyse nasel jsem a stahl Acronis Disk Director Suit 10 - demo verze je dost omezena, napr. vytvari oddil max necele 4 GB, nezmeni velikost alokacni jednotky... (vic funkci jsem nezkousel nebot nepotreboval, ale uz toto...). Nainstaloval jej pro jistotu pod W2000, ale inzeruji kompatibilitu s Vista.

Windows 2000 spravcem disku jsem zrusil cely D:\ a pak zalozil novy svazek jako primarni oddil. Jak pisu vyse, dovolilo to pouze mrnavy oddil, ale ten jsem pak ve Vista spravcem disku bez problemu zvetsil na plnych 110 GB. Nebyla moznost definovat velikost clusteru, nastavila se na 512b.

Pote je pristup na D:\ 110 GB z obou systemu, doc a txt soubor jde vytvorit pod Vista a editovat pod W2k a naopak. Snad tedy je vse v poradku.

Hlavne ve snaze zmenit velikost alokacni jednotky na 4 kB (jako mam na C:\ a E:\) jsem trochu experimentoval a zjistil, ze po preformatovani pod W2k Vista pri startu stejne jako prve najde chybu, opravi ji, a zas se na D:\ z W2000 nedostanu, pri preformatovani pod Vista pristup z W2k take prestane fungovat.

Doufam, ze bude vse O.K. a ze sem ted pisu naposledy. Diky za tip na Acronis Disk Director Suit 10!!!! Zdravim, Viktor
Odpovědět