Reklama  • Download  • FAQ •  Hledat •  Registrovat •  Přihlásit se 
Programy | QIP |
Právě je úte lis 13, 2018 18:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: FAQ: regulace ventilátorů + malý návod na nastavení SPEEDfan
PříspěvekNapsal: stř pro 27, 2006 19:02 
Offline
Čestný člen
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 04, 2006 10:41
Příspěvky: 257
Bydliště: Ostrava --> Hultschin --> Brno
Obrázek

Pokud máte rádi ticho v počítači a někdy jste zkoušeli odsledovat cože to vlastně dělá nejvěší randál z Vaší kouzelné skříňky - došli jste jistě k závěru že kromě vysokofrekvenčního jekotu pevného disku spojeného s jeho chrastěním při seekování vydávají nejvíce hluku ventilátory. Vynechám prozatím doporučení konkrétních typů ventilátorů, jejich umístění atd. a budu se věnovat možnosti jejich utišení prostřednictvím obyčejného zpomalení jejich otáček.


cesta první - softwarová
Než začneme pájet odpory, kondenzátory a kupovat drahé udělátka podívejme se do TOHOTO SEZNAMU PODPOROVANÝCH DESEK jestli se v něm nenachází zrovna ta Vaše. Pokud ano, máte vyhráno a výbornou a inteligentní regulaci Vám zajistí zdarma jednoduchý prográmek SPEEDFAN. A protože umí regulovat ventilátory zapojené do motherboardu je důležité aby jste měli nejlepe všechny ventilátory zapíchané právě do ní (jsou na ní 3-pin DMI konektory).

takhle vypadá 3-pinový DMI konektor:
Obrázek

Pokud není konektorů na desce dost - můžete si vypomoci třeba u dvou stejných ventilátorů obyčejnou rozdvojkou. Pokud jste poloviční blázni jako já, můžete si zbastlit i regulovaný ventilátor ve zdroji jeho výměnou za jiný kus jehož konektor necháte čouhat ze zdroje a připojíte ho k desce :twisted: fantazii se meze nekladou a tak si můžete ubastlit vše od regulace chlazení grafické karty až po regulaci ventilátoru, který vám v parném létě fouká do tváře :mrgreen:

regulace otáček ventilátoru ve zdroji (jen na vlastní nebezpečí)
Obrázek

Po nainstalování SPEEDFANu a nutném restartu počítače, jste připraveni k regulaci otáček:

takhle vypadá základní okno speedfanu:
Obrázek

položky FAN1,2... ukazují aktuální rychlost ventilátorů (pokud to umožňuje MB a zároveň ventilátor je vybaven touto funkcí)
položky TEMP1,2, Core, HD ukazují aktuální teplotu chipsetu,CPU,HDD a někdy tak trochu SPEEDFAN ulítne a ukazuje i pořádné nesmysly :D
Pro naši věc jsou nejdůležítější položky Speed1,2...: u kterých trošku "zakempíme". Můj systém pro nalezení vhodných otáček je následující:

1) vypnu všechny ventilátory (během těch 30sec. se nemůže nic stát).
2) dám jeden ventilátor na MAX (100%).
3) pozorně poslouchám cvrkot kompu a postupně snižuju otáčky do té doby až zvuková kulisa ventilátoru úplně zmizí.
4) kroky 1-3 opakuju u všech ventilátoru.
5) nyní máme nastaveny nejnižší otáčky ventilátorů a z počítače vydává nejvíce hluku pevný disk.

Teď příjde vhod si zjištěné hodnoty někde poznačit aby jste je nemuseli při nechtěném smazání SPEEDfanu později znova hledat.
Z hlavního okna přejdeme tlačítkem "Configure" do nastavení SPEEDfanu

Obrázek

nyní jste na položce teplot, zde můžete nastavit tyto záležitoti:

1) jednoduchým kliknutím a počkáním přejmenovat položku na její opravdový název (např CHIPSET, Grafárna a pod.)
2) pod ní nechte vybrané pouze ventilátory, které ovlivňují teplotu vybrané komponenty
3) zvolte v položce "desired" optimální teplotu která vám pro tuto komponentu vyhovuje - do dosažení této teploty se předem vybrané ventilátory budou točit pouze na minimální otáčky.
4) v kolonce "warning" nastavte pro Vás nepřijatelnou teplotu na dané komponentě.

modelový příklad: máme teplotu CPU - v desired máme 40 a ve warning 50°C, teplotu CPU ovlivňuje ventilátor na chladiči CPU, přední nasávací ventilátor a ventilátor ve zdroji. Když má CPU do 40°C všechny tyto ventilátory se točí na minimální otáčky, po překročení této hranice se zvýší otáčky těchto ventilátorů v závislosti na míře překročení této meze a také na reakci snižení teploty až po maximální nastavené otáčky ventilátorů (viz. níže). Pokud i přesto CPU dosáhne hranice 50°C - speedfan se šikovně zbaví zodovědnosti a přestane regulovat ventilátor tak, že ho pustí na 100%

V tomto místě se musím zmínit o způsobu jakým naleznete, která teplota patří ke které komponentě. Jedna z možností je že teploty jsou znatelně rozdílné a podle zkušeností snadno rozeznáte která teplota k čemu patří. Druhá možnost je použít vlastní teploměr a přijít na to co k čemu náleží a neposlední možnost je pořádně zatopit počítači například programem superPI a nebo prime95 a po restartu se podívat do BIOSu.

Další záložka v konfiguraci SPEEDFANU je "FANS" zde můžete pouze přejmenovat názvy ventilátorů (pro přehlednější nastavování rychlostí a přiřazení ke komponentám)

Pro účel toho to FAQu je poslední záložka která nás zajíma "Speeds". DO kolokny "minimum value" nastavíme ke každému ventilátoru onu "neslyšnou" rychlost kterou jsme tak pracně hledali v předhozím kroku. A do kolonky "maximum value" nastavte rychlost kterou se má ventilátor točit pro dosažení "optimálních teplot" komponent. Zatržením záložky "Automatically variated" ventilátor speedfanu zpřístupníte k automatické regulaci...

Finálním krokem po opuštění okna s konfigurací (tlačítkem OK) je zatrhnutí kolonky "automatic fan speed"

Pokud Vám stále vrtá hlavou jak to ten speedfan vlastně reguluje, tak velice zjednodušeně se dá říct že v pravidelných intervalech do ventilátoru nepouští (resp. pouští) proud. Toto řešení má výhodu ve snadné HW implementaci, ale nemusí se setkat s pochopením ze strany výrobců ventilátorů...v takovém případě se můžete setkat s jakýmsi vrčením ventilátorů (které vzniká právě během oněch přerušených dodávek proudu)...často se toto vrčení ale ozývá až u konkrétních velmi nízkých otáček a proto se mu můžeme snadno vyhnout nastavením jiných otáček

Pokud chcete speedfan spuštět automaticky po startu windows, stačí jej hodit do položek "Po spuštění" z menu start. Pokud jej chcete spouštět jako službu, také vám v tom nic nebrání. Pro automatickou minimalizaci do traye po startu nastavte v konfiguraci speedfanu v záložce options zatrhněte volbu "start minimized"

Jedna z mnoha skrytých výhod SPEEDFANu je v tom že při jeho selhání/vypnutí se ventilátory roztočí na stranu bezpečnou (tedy na 100%). Za nevýhodu bych ale označil fakt že speedfan zdaleka nedokáže obsloužit kdejaký začátečník s PC a na to že měl nainstalovanou tuto utilitu příjde často až po reinstalaci windows...kdy už ale neví jak jí má nainstalovat zpátky

SPEEDFAN SI MŮŽETE STÁHNOUT ZDE


cesta druhá - hardwarově nákupní
Za tento způsob budeme muset patřičně zplatit :?

poslední dobou se mi do nových počítačů osvědčil pro regulaci prakticky čehokoliv výrobek od společnosti ZALMAN - fan mate 2.

Obrázek

je to jednoduché udělátko, které se zapojí mezi napájení a ventilátor a jednoduchým pootočením voliče srazíme trvale otáčky ventilátoru na "neslyšnou hranici". Je to bezpečné zařízení garantované výrobcem s velikou výhodou - ventilátor se nejprve roztočí na maximum a poté jeho otáčky klesnou na navolenou hladinu - TO JE VELICE DŮLEŽITÉ, PROTOŽE HRANICE NESLYŠNOSTI VENTILÁTORU LEŽÍ Z HLEDISKA NAPÁJENÍ NA MNOHEM MENŠÍ VOLTÁŽI NEŽ PŘI KTERÉ SE VENTILÁTOR DOKÁŽE VŮBEC ROZTOČIT!!!

Nebudu zde jmenovat další výrobky protože jich jsou plné obchody ať už v podobě jednoduchých ovladačů, přes různé baterie takových udělátek vč. integrované kontroly teplot / hluku a nevím čeho ještě. V případě že se chcete o svůj počítač dobře postarat vyhněte se levným a neznačkovým výrobkům pochybné kvality, které udělají více starostí než užitku. Raději volte zařízení, které pracují na principu odporu než ty které ventilátor zpomalují pulzně (kvůli výše zmíněnému chrastícímu efektu). A nezapomeňte že nic se nemá přehánět a proto si alespoň párkrát po instalaci regulátoru zkontrolujte teploty komponent.

cesta třetí - hardwarově výrobní

Ať jsem fanda do bastlení jakýkoliv tak toto Vám opravdu nedoporučuji. I když se sem tam na internetu zrodí solidní návod na malinký regulátorek vyrobený z lineárního potenciometru/trimeru/odporu + kondíku na roztočení větroně + kdo ví čeho dalšího tak si myslím že člověk v oboru k tomu žádný návod nepotřebuje a člověk nevzdělaný si zadělává na problém při kterém může přijít o víc než jen svůj počítač :( K největším paskvilům pak patří pozoruhodná úprava molex konektoru z 12V a 5V větve na 7V...člověku který udělá podobný návod bych polámal preventivně ruce :twisted:

HODNĚ ZDAR PŘI REGULACI OTÁČEK!!!

_________________
ISAAC + Fortron blue storm 400W ATX12 2.0, AMD Athlon 64 X2 3800+ @ 2,6GHz (1,35V), DFI s.939 NF3 Ultra-DAGF, Kingston HyperX (HX3200AK2/1G) 2×512 MB DDR 400MHz K2-3-2-6-1 (2,6V) @ 400MHz 2-3-2-5-1 (2,7V), Sapphire ATI Radeon 9600 @ pro, SAMSUNG 200GB PATA 7200rpm + další spotřební harampádí


Naposledy upravil eXp10it dne čtv led 25, 2007 19:16, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Nefunguje mi to
PříspěvekNapsal: čtv led 04, 2007 23:07 
Nazdarek, Hele zkousel jsem tvoje rady ale nepomohlo

Mam desku ASUS A8N-SLI chipset nForce4 a zkousel jsem jsem uplne vse a vubec si otacky ani nehnou. Potrebuju snizit otacky ventilatoru na chipsetu. Vubec nic nereaguje, davam procenta porad dolu a nic. cetl jsem ten navod mnohokrat dokola le pripada mi ze to nefunguje vubec ten programek. Co mam delat? ten kraval se neda kdyz vam vetracek ukazuje 8000RPM.

Dik za odpoved

jiorgos


Nahoru
  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát led 05, 2007 05:55 
Offline
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv led 05, 2006 22:08
Příspěvky: 2080
Bydliště: Hlučín
tady bych asi radši nahradil ten chladič za lepší

_________________
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nefunguje mi to
PříspěvekNapsal: pát led 05, 2007 07:35 
Offline
Čestný člen
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 04, 2006 10:41
Příspěvky: 257
Bydliště: Ostrava --> Hultschin --> Brno
Jiorgos píše:
Mam desku ASUS A8N-SLI chipset nForce4...


Podle seznamu podporovanych desek speedfanem mi prijde ze ta tvoje v nem neni, ale je v nem az nejaka vyssi verze oznacena "deluxe". Nastesti jak psal PCmark o neco vyse, reseni jak utisit chipset je vice a tykaji se vymeny chladice chipsetu, ktera neni az zase tak moc slozita i kdyz ve vetsine pripadu vyzaduje vytahnuti MB ze skrine (kvuli odstraneni stareho chladice).
Misto straeho chladice doporucuji nasdait tenhle Primecooler. Pokud nemas hluboko do kapsy, muzes pouvazovat napriklad o tomhle.
Pasivni chladice ale vyzaduji vetsi prutok vzduchu skrini (pro toto reseni je idealni predni nasavaci ventilator). Po instalaci proto doporucuji spustit prime95 a sledovat jestli teplota chipsetu nepreroste pres rozumnou mez :idea:

_________________
ISAAC + Fortron blue storm 400W ATX12 2.0, AMD Athlon 64 X2 3800+ @ 2,6GHz (1,35V), DFI s.939 NF3 Ultra-DAGF, Kingston HyperX (HX3200AK2/1G) 2×512 MB DDR 400MHz K2-3-2-6-1 (2,6V) @ 400MHz 2-3-2-5-1 (2,7V), Sapphire ATI Radeon 9600 @ pro, SAMSUNG 200GB PATA 7200rpm + další spotřební harampádí


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát led 05, 2007 08:44 
no dekuji vam všem za odpoved,

Na ten modry pasiv uz jsem se dival a asi do nej pujdu prtz uz se to neda poslouchat hehee :) jen doufam ze to neshori prtz kdyz jsem ten ventilatorek na chvili vypnul tak asi za 30 vterin jsem na nej sahnul a byl pekelne horky :(

A jeste jedna vec

porad se mi zda ze pocitac nepracuje tak jak bych si predstavoval.
Tady je ma cela konfigureace:

Deska: ASUS A8N-SLI nForce4
CPU: ATHLON XP 3000(939) - zakladni takt 1800MHz
Paměti: Geil 2x512MB Dual 2.5cl
Disk: MAXTOR SATA 250GB (dělá taky kraval jako svině)
Grafika: ATI X1800GTO 256MB

A dam priklad - Heroes 5 mam na stansdartnim ropzliseni 1024x768 vsechny efekty na normal - dokonce AA vyply stejne jako Anisotropic
a hra se brutalne seka pri vetsich mapach, totalne nezvlada otaceni obrazu.
pripada mi ze grafikou to rozhhodne byt nemuze - tak nevim jestli je slabej procak nebo nestaci RAMky a nebo nejak spatne komunikuje disk, pritom kamos ma jeste slabsi sestavu i graficky a jede mu to daleko lepe.
mozna ze to bude tim zkurwenym windowsem jaa uz nevim :D

Díky za rady - do toho pasivu urcite pujdu :cool:


Nahoru
  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv led 25, 2007 00:34 
Nejak ten program nemozem rozbehnut.Neukazuje mi otacky a tympadom ich nemozem ani menit.Neviem v com je problem.Moju dosku by mal podporovat.Poradite mi niekto?
Mam dosku MSI K8MM-V MS-7142 v1.00 a cladic mam THERMALTAKE CL-P0220 GoldenOrb II
Obrázek

Obrázek


Nahoru
  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv led 25, 2007 19:28 
Offline
Čestný člen
Uživatelský avatar

Registrován: pát srp 04, 2006 10:41
Příspěvky: 257
Bydliště: Ostrava --> Hultschin --> Brno
doporučuju stáhnout a vyzkoušet některou ze starších verzí...osobne pouzivam 4.09...novejsi verze mi taky prestanou komunikovat s deskou...treba nejaky bug ;)

_________________
ISAAC + Fortron blue storm 400W ATX12 2.0, AMD Athlon 64 X2 3800+ @ 2,6GHz (1,35V), DFI s.939 NF3 Ultra-DAGF, Kingston HyperX (HX3200AK2/1G) 2×512 MB DDR 400MHz K2-3-2-6-1 (2,6V) @ 400MHz 2-3-2-5-1 (2,7V), Sapphire ATI Radeon 9600 @ pro, SAMSUNG 200GB PATA 7200rpm + další spotřební harampádí


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř črc 18, 2007 20:50 
Offline
Uživatel
Uživatel

Registrován: pát bře 23, 2007 21:01
Příspěvky: 151
Bydliště: Presne mezi Klavesnici a Zidli
cesta třetí - hardwarově výrobní

Ať jsem fanda do bastlení jakýkoliv tak toto Vám opravdu nedoporučuji. I když se sem tam na internetu zrodí solidní návod na malinký regulátorek vyrobený z lineárního potenciometru/trimeru/odporu + kondíku na roztočení větroně + kdo ví čeho dalšího tak si myslím že člověk v oboru k tomu žádný návod nepotřebuje a člověk nevzdělaný si zadělává na problém při kterém může přijít o víc než jen svůj počítač K největším paskvilům pak patří pozoruhodná úprava molex konektoru z 12V a 5V větve na 7V...člověku který udělá podobný návod bych polámal preventivně ruce

Mno tak to nevim proc,normalne to funguje a je to logicke a se zdrojem to nic nedela.Navic nekteri vyrobci vetraku takoveto redukce primo prikladaji nekteri prikladaji redukci s rezistorem.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon úno 04, 2008 12:54 
Offline
Nováček
Nováček

Registrován: čtv kvě 31, 2007 23:32
Příspěvky: 16
Môže regulácia potenciometrom poškodit vetrák?Investoval som do vetrákov nemalý peniaz,preto by som chcel vediet že či spraviť reguláciu napätia a nie prúdu.Neviem či sa mi to len zdá,ale vetráky ako keby boly o čosi hlučnejšie,mám ich asi 2-3 mesiace.

_________________
MB:Asus M2A-MVP AMD480x CF;CPU:AMD AM2 4800 EE(2.5 @ 2.81Ghz) + Arctic Cooling Freezer 64 Pro ;HDD WD 500 GB SATA;RAM:Kingston 3 GB 667 Mhz;Grafika: GF 8600 GT(pasiv);Power:Fortron Blue Storm 400 W,Case: THERMALTAKE MAMBO;
Cooling:

Front Down- Papst 220 V
Front Up- SilenX XIXP6414 92 mm
Rear -SilenX XIXP7614 - 120x38 mm


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon úno 04, 2008 14:46 
Offline
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2007 06:38
Příspěvky: 1668
Bydliště: České Budějovice
Rezistor ti určitě větrák nijak nepoškodí, ale i úpravou napětí vede cesta, ale už to neni tak jednoduchý.

_________________
Projekt Hacker l AMD Athlon 64 3200+ 2GHz@2,5GHz (255x10)l Asus M2NPV-MX l DDR2 2x1GB A-Data Extreme Edition 700MHz (3-3-3-6)l EAH2600XT 256MB DDR3 l WD Green 750GB l Samsung SpinPoint F1 1TB | Fortron SAGA400GLN 80+ l NEC 2070NX + Samsung 203B
NTB: Asus F3E

:heart: Phone: N900 Maemo 5 :heart:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nefunguje mi to
PříspěvekNapsal: sob úno 09, 2008 13:49 
Offline
Nováček
Nováček

Registrován: pát úno 08, 2008 11:18
Příspěvky: 3
Jiorgos píše:
Nazdarek, Hele zkousel jsem tvoje rady ale nepomohlo

Mam desku ASUS A8N-SLI chipset nForce4 a zkousel jsem jsem uplne vse a vubec si otacky ani nehnou. Potrebuju snizit otacky ventilatoru na chipsetu. Vubec nic nereaguje, davam procenta porad dolu a nic. cetl jsem ten navod mnohokrat dokola le pripada mi ze to nefunguje vubec ten programek. Co mam delat? ten kraval se neda kdyz vam vetracek ukazuje 8000RPM.

Dik za odpoved

jiorgos



Mam stejnou desku az na ten rozdil, ze nemam SLI, mam jen Asus A8N-E, problemy s chipsetem jsme mel stejne, vyresil jsem to pripojenim ventilatoru na 5V ze zdroje, uchladi to a nerve. Ovsem problem se SpeedFanem mam taky, mam ted verzi 4.33, v podpore je moje deska napsana, ale ve speedfanu vypsana neni, tudiz ani chipset a regulace otacek je naprosto bez odezvy. Deska ma asi 5 vystupu na ventilator, na trech mam ventilatory, ale rychlost mi ukazuje jen u processoru a jakakoliv regulace je bez odezvy. Teploty ukazuje OK.. Tak nevim. Ten asus ma technologii Cool&Quiet, tak jestli se to s tim muze hadat..?


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: FAQ: regulace ventilátorů + malý návod na nastavení SPEEDfan
PříspěvekNapsal: sob kvě 17, 2008 10:32 
prosim o pomoc

Win9x:YES 64Bit:NO GiveIO:NO SpeedFan:NO
I/O properly initialized
Linked ISA BUS at $0290
Scanning ISA BUS at $0290...
Unable to access S.M.A.R.T. data
End of detection
INFO : NO SUPPORTED CHIP DETECTED


Nahoru
  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: FAQ: regulace ventilátorů + malý návod na nastavení SPEEDfan
PříspěvekNapsal: ned kvě 18, 2008 15:46 
Offline
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 03, 2007 06:38
Příspěvky: 1668
Bydliště: České Budějovice
co máš za desku?

_________________
Projekt Hacker l AMD Athlon 64 3200+ 2GHz@2,5GHz (255x10)l Asus M2NPV-MX l DDR2 2x1GB A-Data Extreme Edition 700MHz (3-3-3-6)l EAH2600XT 256MB DDR3 l WD Green 750GB l Samsung SpinPoint F1 1TB | Fortron SAGA400GLN 80+ l NEC 2070NX + Samsung 203B
NTB: Asus F3E

:heart: Phone: N900 Maemo 5 :heart:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: FAQ: regulace ventilátorů + malý návod na nastavení SPEEDfan
PříspěvekNapsal: ned kvě 18, 2008 18:11 
ASUS P5PE-VM


Nahoru
  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: FAQ: regulace ventilátorů + malý návod na nastavení SPEEDfan
PříspěvekNapsal: ned kvě 18, 2008 19:25 
Offline
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob led 20, 2007 10:09
Příspěvky: 2336
Bydliště: Ústecký kraj
Anonymous píše:
ASUS P5PE-VM

??

_________________
Acer Aspire 7741G, Intel Core i5-430M, Radeon HD 5650, 4GB DDR3 RAM, 500GB HDD, Windows 8.1 Pro, avast! Pro Antivirus


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re:
PříspěvekNapsal: stř srp 06, 2008 18:16 
Online
Uživatel
Uživatel

Registrován: sob úno 09, 2008 19:23
Příspěvky: 2203
cipe píše:
Môže regulácia potenciometrom poškodit vetrák?Investoval som do vetrákov nemalý peniaz,preto by som chcel vediet že či spraviť reguláciu napätia a nie prúdu.Neviem či sa mi to len zdá,ale vetráky ako keby boly o čosi hlučnejšie,mám ich asi 2-3 mesiace.


Ja myslim, ze za urcitych okolnosti ano. Kdyz nastavis takovy odpor, ze vetrak se uz neroztoci, tak se motor muze prehrat a zrusit. Pokus se vetrak spolehlive roztoci tak je to myslim bezpecne.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nefunguje mi to
PříspěvekNapsal: sob zář 27, 2008 18:53 
Online
Uživatel
Uživatel

Registrován: sob úno 09, 2008 19:23
Příspěvky: 2203
:pal: no tak u pasivniho chladice ze potrebuje prutok vzduchu mozna jo ale ja mam pasiv thermalright ultra 120 extrene a mozu rict ze nic lepsiho neni je bez vetraku a u procesoru amd athlon x2 dual core 5600+ na frekvenci 2,6 ghz je procesor zahratej na teplotu max 50 c a to tam mam jen zdrojovej vetrak jinac nic ide dosadit i treba vetrakem ja ho tam mam a mam nastavenej speedfan na teplotu 55c ale kdyz se divu na teplotu pri zatezi 100 procent tak to stejne ani nedojde na 50c

http://interlink.tsbohemia.cz/?cls=stoitem&stiid=68534 to je on
http://interlink.tsbohemia.cz/default.a ... tiid=61072 tento vetrak si tam klidne mozete dat na max otackach nejde vubec sliset :cool:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: SPEEDfan
PříspěvekNapsal: sob říj 25, 2008 11:28 
Online
Uživatel
Uživatel

Registrován: sob úno 09, 2008 19:23
Příspěvky: 2203
Zdravím :) mám dotaz : Jak to mám udělat aby mi rychlosti větráků (Speed 01,02,03...) zůstali takové jaké si nastavím i PO RESTARTU PC .....? vždycky mi po restartu vyskočí zpět na 100% ...... :( ...poraďte prosím ..!!!!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: FAQ: regulace ventilátorů + malý návod na nastavení SPEEDfan
PříspěvekNapsal: ned lis 22, 2009 13:19 
SpeedFan funguje na všech deskách jen vědět jak jej nastavit. Zde je návod jak na to. http://www.hlcomputer.cz/pc-poradna/sez ... dfan-4.39/


Nahoru
  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Program nefunguje
PříspěvekNapsal: stř pro 16, 2009 20:01 
Zdrávím vas

Mam zakladní desku Gigabite MA77O-UD3
Procesor ma stupňu 54 a ventilator jede jak kdyby hořel (5533RPM)
Nevím co stim dělat procesor mam AMD Phenom II x4 955 :(


Nahoru
  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Anonymous2 a 0 návštevníků


Můžete zakládat nová témata v tomto fóru
Můžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group