Download | Programy

PC nenastartuje

Zdroje, monitory, tiskárny, scanery, myši, klávesnice, zvukové karty, CD a DVD mechaniky a další

Moderátoři: Awast, Moderátoři

Flamerr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

PC nenastartuje

Příspěvek od Flamerr »

Prosim o radu, uz jsem zkousel i jine forum, ale zatim bez vysledku :)...

Mam takovy problem. Sestavil jsem si nove PC, kde je deska Gigabyte 965p-ds4, CPU E6600, grafika 8800gtx, 2x 1GB Kingston 750Mhz, 1x SATA disk 320GB + zdroj Fortron FSP500-60GLC 500W a dalsi veci snad neni potreba jmenovat.

Problem spociva v tom, ze kdyz zapnu PC, tak vubec nenabehne. Trosku se akorat protoci vetrak na CPU + ostatni, ktere jsou zapojeny (asi o pul otacky) a to je vse co se stane. Takze se PC vubec nechce zapnout. Kabely by mely byt spravne zapojene 20+4pinove do desky + ATX 12V 4pin pro napajeni procesoru. Grafika je napojena 4x molex konektory do 2 redukci, ktere byly u graficke karty pribaleny.

Minuly tyden, kdyz jsem konecne PC slozil a PC nejelo (problem viz vyse odstavec), tak jsem PC zanesl do pocitacove firmy, kde jsme zkusili dat jiny zdroj (jenom 350W nejaky jen tak pro odzkouseni zda se PC rozjede) a PC se normalne rozbehlo.
Tak jsem si myslel, ze je novy zdroj v haji, tak jsem ho dal na reklamaci do firmy, kde jsem ho koupil (pres net). O tyden pozdeji (vcera) mi prisel novy kus za ten vyreklamovany, ale opet nejede (stejny problem).
Zkusil jsem tedy zdroj zapojit do stareho PC a tam jede, takze vazne uz nevim cim to muze byt.

Prosim o radu. Nemusi byt treba na desce pripojeny 8-pinovy konektor do napajeni desky misto toho 4pinoveho? (ATX 12V 2x) Zdroj sice tenhle konektor nenabizi (8pin), ale treba je nejaka redukce. Na desce je totiz zaslepka, kde se da napojit jeste jeden 4pinovy konektor.

Vazne uz nevim co s tim. Kupovat novy zdroj se mi nejak moc nechce, kdyz uz jsem do tohoto vrazil 2000Kc.

Prosim poradte mi nejak :) Jakekoliv rady ci pomoc je urcite vitana! :)
oyza
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od oyza »

zasada je vyhazet z kompu vsechno. nechat tam jen grafiku - v pripade tyhle grafiky je-li moznost jine, bych ji mozna na test vymenil za nejaky model bez napajeni... neni-li, co se da delat. 1x pamet, zdroj a desku. zadny disky ani jiny karty, pokud mozno na stole aby to bylo mimo case. sepnout zapinaci piny treba sroubovakem a koukat. casto byva problem bud v zapojeni case konektoru nebo v prisroubovani desky. nektery musej mit uzemneni pres jeden sroub, jine ne. paklize ani to nepomuze, nechal bych si ozkouset desku. je-li to solidni firma, neni problem to zkusit "na koleni".
AMD X3 720BE@3.5 cooled by Thermalright Ultra 120 Extreme + Noctua, Asus M4A78T-E, 3G OCZ XTC Platinum, Toxic HD4870, 3x WDs, NEC dvd, Audigy SE - live at Spire Swordfin, powered by Enermax Liberty 500W. Viewed by ADI 21' CRT + 15" Flat Dell.
Flamerr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flamerr »

To uz jsem bohuzel zkousel nekolikrat... mit tam treba jenom napojene CPU nebo proste uplny zaklad, ale proste zadna zmena.

Jeste takovy maly dotaz... ze zdroje jde pouze jeden 4pin 12V do napajeni CPU, ale na desce je jeste zaslepka, kde jde napojit jeste jeden tenhle kablik. Je potreba mit napojene vsech 8pinu? Respektive v manualu to je popsano jako "ATX 12V 2X"
PCMark
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PCMark »

zapojil jsi do desky napájecí molex konektor co je vedle ATX konektoru?
Hezký den Vám přeje Marek Maťovka
E2140 1600@3120MHz(390x8 1,4V), Gigabyte P35-DS3R, 2x1GB Geil 1000MHz, Gainward 8600GT, Samsung HD501LJ 500GB, Seasonic S12 430W, HP LP2065 - 20" LCD 1600x1200 S-IPS, Razer Diamodback Plasma L.E., Razer EXactMat
Navštivte také: SWMag HerniMag
Flamerr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flamerr »

I to jsem zkousel ale nepomohlo
ladarozan
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladarozan »

Když to shrneme, tak je třeba mít připojen velký konektor 24 pinů (ATX Main Power), dále 2x4 pinový konektor (ATX 12). Pokud je osazena grafická karta dvakrát , tak ještě konektor třetí (Periferal Power).
Při problému ze startem je doporučeno vynulovat paměť (Clr Cmos). Dále je nutné ověřit, že větrák procesoru je v pořádku (CPU Fan).
Athlon64x2 4000+, K9N Neo V2,Sata II Raid0,Nvidia GF 8500,2GB ram, DVB-T Hauppauge HVR1100, DVB-S SkyStar2, DVB USB MSI DigiVOX mini II V3.0
Flamerr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flamerr »

Tak ja napisu co mam zapojene

20+4pin konektor do desky (chybi -5V vetev)
ATX 12V 2x2(4pin) konektor
2x redukce do grafiky PCI-E ktere vedou ze 4 molex konektoru
1x molex do extra napajeni pro PCI-E (tohle jsem nevedel ze musi byt, ale i presto jsem to zkousel nekolikrat mit zapojene, i kdyz ve firme, kde jsme zkouseli jinej zdroj to v pohode najelo i bez toho)

Tak me napada... ta chybejici -5V vetev u toho 24pinoveho ATX konektoru respektive u toho 20pinoveho nemuze mit pricinu ze se to PC nerozjede? Uz jsem nekde cetl, ze nektere desky potrebujou tu -5V vetev, aby PC jelo. Nevite co je na tom pravdy a nevite zda by to vyresila redukce z 20ti pinoveho konektoru na 24pinovy? Jestli u toho 24pinoveho jsou treba vsechny vetve?
Gryc Lukáš
Uživatel
Uživatel

Re: PC nenastartuje

Příspěvek od Gryc Lukáš »

Tohle bohužel vypadá beznadějně, skusil bych i za nějaký příplatek ukecat u prodejce vrácení zdroje a vyměnit ho za něco jistějšího jako je Seasonic, Enermax či cosi podobného. Mě už by z toho dávno vytekly nervy a šel bych ho koupit. Některé díly prostě spolu nerozchodíte ani za zlaté prase. :(
Akasa 460W ATX12 2.2, Intel Core2 DUO E6400 2.13 @ 3,2 GHz , Gigabyte 965P-DS4 , 4x1024 MB DDR2 800 MHz A-Data Extreme, Sapphire ATI Radeon HD 3870, HDD Western Digital 250GB a Hitachi Deskstar 320 GB + další zbytečnosti
oyza
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od oyza »

dyt ma fortrona. odchazet od fortrona kvuli seasonicu nebo enermaxu mi prijde prasteny. nerikam, kdyby mel treba kme, eurocase atp.... jestli zdroj sam o sobe s nejakou zatezi funguje, tak bych videl problem v desce - viz to zaskubnuti vetracku. netusim co to je za firmu, ale ve slusne firme vam zkusi desku na pockani - coz ostatne delaji u samotne reklamace vzdy.
AMD X3 720BE@3.5 cooled by Thermalright Ultra 120 Extreme + Noctua, Asus M4A78T-E, 3G OCZ XTC Platinum, Toxic HD4870, 3x WDs, NEC dvd, Audigy SE - live at Spire Swordfin, powered by Enermax Liberty 500W. Viewed by ADI 21' CRT + 15" Flat Dell.
Zdenek
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek »

Co se tyce toho 12V konektoru pro napajeni CPU, tak tam je jedno, jestli je to ten malej, stejne tam vede jen zem a +12V.
Muj tip, proc to nejede, je, ze zdroj dava 12V skrz vice nezavislych vetvi a pri zapojeni do desky se prave ty dva 12V vystupy setkaly a zdroj to vyhodnotil jako chybu a vypnul se.
Jestli mas multimetr, propoj zeleny a cerny drat v MB konektoru - zdroj se rozjede. Pak zmer napeti proti zemi (cernemu dratu) podle techto barev:
Cervena +5
Zluta +12
Oranzova +3,3
Modra -12
Fialova +5 i pri vypnutem zdroji!
Zdenek
Gryc Lukáš
Uživatel
Uživatel

Jak psal autor výše s jiným zdrojem ta deska jela v pohodě takže se můžu vsadit že při reklamaci s jejich zdrojem bude šlapat jako hodinky a jedině tam ze sebe udělá amatéra. A ten zdroj s jinou deskou taky dost pravděpodobně pojede v pohodě. Zkusil bych reklamovat desku a zdroj současně, teda pokud je koupil u jednoho prodejce jinak má velký problém. Jsem ze staré školy a kdysi začátkem 90 let to bylo na denním pořádku že některé díly spolu nešly ani náhodou ( žádný plug and play nebylo, všechno se nastavovalo jumperama ručně a to jich tam bylo klidně i pár desítek, dneska jsou všichni rozmazlení, holt jiná doba ) , net na radu taky nebyl a tak to bývaly dlouhé bezesné noci a schánění pěkně drahé odborné literatury. Neříkal jsem že je Fortron špatný, otázka jestli je vhodný k téhle desce. :?:
Akasa 460W ATX12 2.2, Intel Core2 DUO E6400 2.13 @ 3,2 GHz , Gigabyte 965P-DS4 , 4x1024 MB DDR2 800 MHz A-Data Extreme, Sapphire ATI Radeon HD 3870, HDD Western Digital 250GB a Hitachi Deskstar 320 GB + další zbytečnosti
oyza
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od oyza »

no, je fakt, ze psal, ze zkouseli v ty firme s tim kompem 350W zdroj, coz jsem puvodne prehlid. no, asi bych to testnul u nich cely znova s jinym zdrojem a predvedl jim s tim zdrojem, ze to nejde a at vyvalej jinej .)

jj, dobu jumperu si pamatuju. nejvetsi prca byla kdyz nebyly sdileny irq. clovek mel doma tiskarnu irq 7, zvukarnu irq 5, comy 3 a 4, sitovku 9 nebo 11 a jakmile nekdo mel jeste neco - treba scanner, tak to byl fakt hukot najit nejaky volny .) to byl masakr .)
Gryc Lukáš
Uživatel
Uživatel

Jo a úplně nejlepší byly ty díly co měly IRQ napevno ( třeba SB zvukovky byly v tom pověstné ) a s střetly se s něčím podobně trucovitým tak to bylo na hlavu pod tekoucí studenou vodou. Ono se to nezdá ale i dneska taková grafika na stejném IRQ se zvukovkou ( zase pokud možno SB, moc se od té doby nepoučili ) může nadělat docela maras - třeba takový hezký nevysvětlitelný škubání a zpomalování her. :D Ono i winy od velkého mistra nemají nic lepšího na práci než místo použití volného IRQ všechno narvat pokud možno na jeden a je srandy kopec.
oyza
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od oyza »

Gryc Lukáš píše:Jo a úplně nejlepší byly ty díly co měly IRQ napevno ( třeba SB zvukovky byly v tom pověstné ) a s střetly se s něčím podobně trucovitým tak to bylo na hlavu pod tekoucí studenou vodou. Ono se to nezdá ale i dneska taková grafika na stejném IRQ se zvukovkou ( zase pokud možno SB, moc se od té doby nepoučili ) může nadělat docela maras - třeba takový hezký nevysvětlitelný škubání a zpomalování her. :D Ono i winy od velkého mistra nemají nic lepšího na práci než místo použití volného IRQ všechno narvat pokud možno na jeden a je srandy kopec.
o tom mi povidej. trvalo mi 3 dny nez sem prisel na to proc se mi to kouse. pak 2 dny zkousel sloty, nastaveni biosu atp... widle porad delaly co chtej. gigabyte co sem mel predtim byl fajn, ale tohle mu neslo. nakonec reinstal a zazrak se stal uz tam byla jen sit a grafika. na nove desce to hodilo to samy, ale nastesti pri prohozeni a nastaveni v biosu uz to widle pobraly.... hw se meni, problem s irq zustava .)
petrib
Nováček
Nováček

EPS12V

Příspěvek od petrib »

vse muze byt vporadku, ale presto to nemusi fungovat pokud si tvuj MB specifikace ATX nerozumi se zdrojem EPS12V (servery a workstation). dival jsem se jen na spec. u Gigabite, ale nikde jsem nenasel, ze je vyzadovan zdroj EPS12V. to by mohl byt duvod proc to jelo s jakymsi ATX 350W. treba to bude v manualu. zkusil bych to vymenit u prodejce za model podle specifikace ATX2.0
Odpovědět