Dělička - zrovna je na ddworldu článek o pamětích, kde je o tom napsáno...jinak zjednodušeně a možná i špatně, ale v zásadě:
Na základní desce je jakási FSB (teď už to tedy není přesné, ale označení se stále používá), která běží v nějakých MHz. Je to taková mícha zakladní desky. A od její rychlosti se odvozují pomocí právě děliček a násobičů frekvence dalších "věcí" na ní zapojených - to znamená CPU, paměti, PCI sběrnice, PCI express sběrnice - atd.
Příklad - můj počítač - Core 2 Duo E4300 má NÁSOBIČ 9x. Výsledná frekvence je 1800 MHz. Takt FSB tedy vypočítáme tak, že 1800 : 9 = 200 MHz. Já jsem to celé přetaktoval ZVÝŠENÍM FSB na 333 MHz (protože na procesoru nelze měnit násobič směrem nahoru, je od výrobce zamčený) a tak jsem dostal 333 x 9 = 2997 MHz. Tolik tedy k frekvenci CPU.
Co se týče děličky pamětí - no on je to v podstatě taky násobič, alespoň v takové formě v jakých je uváděn v Gigabyte deskách. Opět příklad - jsem na FSB 333 a mám paměti, které zvládají efektivních 800 MHz - jak se k tomu probojuji? V gigabyte biosu je uveden poměr 2,5, který volím abych se dostal co nejblíže frekvenci modulů, kterou ještě mají papírově zvládnout - tedy 333 x 2,5 = 833 MHz (nebál jsem se to lehce prestřelit, protože vím, že Geil s tím problém nemají). Ale dneska jsem zkoušel jít ještě dál a nastavil jsem poměr (děličku, násobič) na 2,66, čímž jsem dostal 886 MHz, kde mi to také šlape. Další nabízenou hodnotou je 3,00 se kterou bych se dostal na 1000 MHz, ale to již tyto paměti nezvládají, takže jsem zůstal na 2,66.
Je to zjednodušené, možná to tak není, ale podle totoho se dá přetaktovávat

Úmyslně jsem ještě vynechal to, že intel neuvádí FSB v hodnotách 200 MHz nebo 333 MHz - ale v hodnotách efektivních - tedy 800 MHz, 1000 MHz nebo 1333 MHz...no tak už jsem to vlastně nevynechal
Ale pokud chceš přetaktovávat, tak slušný článek je tady:
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=57