Cenová politika je naprosto jasná Intel se snaží dostat výhodu i v nižším segmentu trhu a tím zasadit další ránu amd. Musí přeci utíkat dokud je soupeř nakolenou..
no snad i kdyz si myslim ze intel ceny prece jen neodvozuje "z paty" a stale plati i pro takoveho giganta klasicky vztah nabidka/poptavka. BTW toho 7.ledna byl ceno vy rozdil mezi E4300 a E6300 pohych 200korun, coz mi v te chvili opravdu prislo smesne
když má E4300 sběrnici sníženou na 800MHz při taktu CPU 1800MHz, tak by měl mít násobič 9 (E6300 má 7?) => pro dosažení stejně velkého taktu CPU E4300 stačí nižší frekmence FSB => přetaktování E4300 není tak limitováno paměťmi jako E6300? je tato uvaha správná?
Mno, pokud to vezmeme po lopatě, tak cenový rozdíl cca 500,- je docela málo... nicméně PCMark uvažuje správně... při 800MHz modulech je u E6300 2.8GHz strop OC (teoreticky... ).... pokud má E4300 násobič 9x... pak je jeho teoretická frekvence 3.6GHz.... huiííííí ale to by chtělo ověřit... testík...
P.S. Říct, že E6300 je omezováno pamětmi je docela nefér... řekněme, že pouze s absolutně rychlými pamětmi na skvělé desce jsme schopni nalézt strop procesoru...
nj, ale pokud chce člověk taktovat, tak E6300 nemá žádnou výhodu proti E4300, vidím tu jen mírnou nevyhodu v ceně a pak nižší násobič bude na většině sestav znamenat, že OC potenciál procesoru se úplně nevyužije.
A peníze co se dají díky E4300 ušetřit na pamětích se dají vrazit do grafiky a sestavy na hry pak budou lepší poměr cena / výkon.
Už jsem si ho objednal... Matematika je jednoduchá - podle testů je výkon proti E6300 nižší o 2 až 5 %, přetaktovatelnost dost srovnatelná, a cenový rozdíl je větší než rozdíl výkonu. Poměr cena/výkon je tedy lepší. Taky bych přivítal nižší cenu, ale bohužel... Původně jsem nechtěl dát za procák víc než 3,5 - 4 kKč, ale kvůli kompatibilitě chci Intel - a nic jiného než C2D se od Intelu nevyplatí. Např. Pinnacle má s AMD procesory (a s ne-Intel čipsety) pořád problémy...
JJ souhlasim, E4300 se díky vyššímu násobiči vyplatí více než E6300. Taktovat napadne asi každého a E4300 je dost dobře přetaktovatelná díky násobiči 9 a frekvenci 200 vs E6300 7 / 266 dle toho by při dobrých komponentech a chlazení mohl jít přetaktovat lépe aniž narazíte na limit základní desky.
Tedka jen sleduju ceny a du do E4300 taky.