Nejdriv bych chtel poznamenat, ze mam s taktovanim pouze minimalni zkousenosti, proto bych rad poprosil o radu.
Nejdriv sestava:
Athlon64 X2 3800+
Asus M2N-E
AC Freezer 64 Pro
A-Data 667 MHz CL5 - 2x1Gb
Fortron 60THN - 400W
A ted problem:
Tak nejak jsem se snazil klasicky taktovat a pri taktu 2480MHz (stabilni v Prime) jsem zjistil, ze se pocitac neni schopny sam vypnout popr. ani restartovat. Zkousel jsem zvednout napeti, ale to nepomohlo. Teplota na teto frekvenci je 40'C a pri zatizeni 60'C. Ale na dotek je porad chladic uplne studeny. Tak jsem zas s frekvenci klesal a restartovat pocitac jde max na 2290MHz. Pro taktovani jsem mel pameti nastaveny na 400MHz, tak by snad problem delat nemeli. Jinak pri frekvenci 2290Mz jedou pri napeti 1.95V na 763MHz v pohode. Pri taktovani jsem mel snizeno HT na 3x. HT 5x jde pouze na puvodni frekvenci. Desce se nechce pracovat vic jak 1GHz.
No asi sem to popsal trosku zmatecne, ale snad to nekdo pochopi. Zakldni nastaveni biosu znam, ale pak je tu spoustu nastaveni, ktere nevim k cemu slouzi.
Dik za odpovedi.
Pomoc pri pretaktovani Athlon64 X2 3800+
Moderátoři: PCMark, Awast, Moderátoři
- eXp10it
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
podle me ti to ukazuje spatne teploty (nedovedu si predstavit ze by si nasadil freezera blbe a pasty je na nem od vyroby az az). uvazuj nad tim z jineho uhlu. proc nejde vypnout/restarovat windows? ...protoze nedokaze vypnout nejake zarizeni (myslim ze ktere konkretne jde dokonce vycist z nejakeho logu) takze podle me nechtic zvysujes takt i nejake jine komponenty (muze byt i onboard zvukovka, grafarna o ktere se nezminujes, sitovka atd.)
ISAAC + Fortron blue storm 400W ATX12 2.0, AMD Athlon 64 X2 3800+ @ 2,6GHz (1,35V), DFI s.939 NF3 Ultra-DAGF, Kingston HyperX (HX3200AK2/1G) 2×512 MB DDR 400MHz K2-3-2-6-1 (2,6V) @ 400MHz 2-3-2-5-1 (2,7V), Sapphire ATI Radeon 9600 @ pro, SAMSUNG 200GB PATA 7200rpm + další spotřební harampádí
Ja bych to skoro prisuzoval na chybu te ASUS desky. Nekde jsem cetl, ze to ma pri OC celkem problemy.
Zvysovani taktu CPU prece zvysuje maximalne FSB a Ramky, trochu bych rekl, ze zde bude jeste pracovat chipset desky,tedy teplota.
Zvysovani taktu CPU prece zvysuje maximalne FSB a Ramky, trochu bych rekl, ze zde bude jeste pracovat chipset desky,tedy teplota.
|| AMD Athlon64 X2 3800+ 2.0@2,4GHz, 1,3V | DFI INFINITY UltraII-M2| SAPPHIRE RADEON X1900GT 256MB rev.2 | A-DATA 1024MB DDR800 CL5 | HITACHI 80GB/8MB ||
Tak jsem problem vyresil aspon k castecne spokojenosti. Pomohla beta verze biosu 0402. Na forech jsem zjistil, ze pri vyssim FSB jak 230MHz se deska skoro nikomu nerestartuje.
S novym biosem jsem procak dostal na 2460MHz. No doufal jsem ve vic. Nevim jestli jsem delal neco spatne nebo uz je to limit cpu ci desky. Napeti na cpu jsem zvysil na 1.35V...dalsi zvysovani prineslo akorat vyssi teplotu ale ne stabilitu. Pameti jsem musel snizit na 533. Nakonec jsem procak snizil na 2430MHz, aby pameti mohli jet na 667 MHz (realne 810MHz).
Prekvapilo me, ze se starsim biosem deska tuhla pri prekroceni HT 1000MHz byt i o 1MHz a ted v pohode jede na 1214MHz. Kazdopadne je chipset porad strasne zhavy. Procak ted pri plne zatezi obou jader ma 50'C.
Vetrak snad sedi dobre. Grafarna tam je radeon X1900GT.
Pomohlo by pri pretaktovani nejak upravit latence pameti? Zkousel jsem dat CL6, ale deska nebootovala. Pri CL4 je uz zas deska nestabilni. Ale pak je tam je spousta nastaveni casovani, kterym prilis nerozumim a metodou pokus omyl (a mezitim prime) je to na prilis dlouho.
S novym biosem jsem procak dostal na 2460MHz. No doufal jsem ve vic. Nevim jestli jsem delal neco spatne nebo uz je to limit cpu ci desky. Napeti na cpu jsem zvysil na 1.35V...dalsi zvysovani prineslo akorat vyssi teplotu ale ne stabilitu. Pameti jsem musel snizit na 533. Nakonec jsem procak snizil na 2430MHz, aby pameti mohli jet na 667 MHz (realne 810MHz).
Prekvapilo me, ze se starsim biosem deska tuhla pri prekroceni HT 1000MHz byt i o 1MHz a ted v pohode jede na 1214MHz. Kazdopadne je chipset porad strasne zhavy. Procak ted pri plne zatezi obou jader ma 50'C.
Vetrak snad sedi dobre. Grafarna tam je radeon X1900GT.
Pomohlo by pri pretaktovani nejak upravit latence pameti? Zkousel jsem dat CL6, ale deska nebootovala. Pri CL4 je uz zas deska nestabilni. Ale pak je tam je spousta nastaveni casovani, kterym prilis nerozumim a metodou pokus omyl (a mezitim prime) je to na prilis dlouho.
Mám stejnej Board CPU i grafiku jen paměti mám jiné a to Corsair DDR2 800Mhz XMS.Ale to co bych potřeboval od tebe je ten BIOS kde ho sebrat.Občas se mi stává že mi nenabootuje PC.Mám ho pořád v síti.A to pak musím vypnout zdroj nechat vybít kondíky pak to celé nahodit a zapnout znova.Pak už to jde.Díky za radu.
- Gryc Lukáš
- Uživatel
Pokud se ti přehrívá chipset tak s tím něco dělej, tohle nemusí dobře dopadnout. Kup si sxtra velký pasív nebo tam přidej tichou kuličkovou vrtuli pokud ji tam ještě nemáš. 

Akasa 460W ATX12 2.2, Intel Core2 DUO E6400 2.13 @ 3,2 GHz , Gigabyte 965P-DS4 , 4x1024 MB DDR2 800 MHz A-Data Extreme, Sapphire ATI Radeon HD 3870, HDD Western Digital 250GB a Hitachi Deskstar 320 GB + další zbytečnosti