mám takový menší problém s nastavením zabezpečení tohoto routeru. Ale napřed v krátkosti co se událo. Zhruba před 2 měsíci mi poskytovatel internetu napsal, že se mění vysílače a že si mám přeladit SSID. Protože jsem s routerem nikdy nijak nemanipuloval nevěděl jsem co s tím, našel jsem si manuál k routeru a z toho vyčetl, že se nastavuje pomocí příslušné adresy v prohlížeči. Bohužel router byl od poskytovatele zaheslovaný, tak jsem volal na centrálu a tam mi "šikovně" poradili že jej mám resetovat tlačítkem. Jenže to jsem nevěděl, že se tím smaže veškeré nastavení. Nastavit to zpátky bylo s mými znalostmi tehdy nemožné, takže jsem volal mému servisnímu technikovi, který byl na dovolené, takže nakonec přijel někdo jiný, který ale neměl zkušenosti s nastavováním Z-Comaxu. Už tady se projevil můj problém. Technikovi se to podařilo zprovoznit asi až po hodině, jelikož neustále router vypisoval PPPoE Disconnected. Nakonec to nastavoval tak dlouho, až se router připojil. Jenže s minimální konfigurací. Před pár dny jsem si uvědomil, že ten router není vlastně od té doby nijak zabezpečený, nemá šifrování, ani heslo, prostě nic. Dnes jsem to chtěl změnit, ale hned u šifrování se objevil už popisovaný problém. Ať nastavím WPA2, WPA nebo WEP tak mi to po potvrzení neustále hlásí PPPoE Disconnected. Když to pak vrátím zpět, bez zašifrování, tak se to připojí. Ještě k tomu jak je router nastavený: je v operačním módu Wireless ISP jako Client. Při tom zašifrování to vždycky nastavím třeba na WPA2, nechám Pre-Shared Key na Passphrase a nastavím nějaké heslo. Když to potvrdím, neustále je u položky State: Scanning (má být Connected) a u Attain IP Protocol to PPPoE Disconnected. Při tomto nastavení internet vůbec nefunguje. Chci se proto zeptat jestli se nemá zároveň při tom zašifrování nastavit ještě něco dalšího, respektive jestli to závisí ještě na něčem nebo kde může být vůbec chyba? Dál bych se chtěl zeptat, když si na notebooku zapnu wifi, tak moje připojení nevidím, je to tím, že jsem v módu Wireless ISP? Stolní PC mám totiž připojený k routeru pomocí kabelu, (mám dojem že se tomu říká lan?), ale přes wifi to nevidím, musím se k notebooku připojit přes druhý kabel vedený od routeru. To mi nevadí, jen by mě zajímalo jestli to že přes wifi nb nevidím svůj internet je způsobené tím operačním módem Wireless ISP. Nevím totiž jestli jsem to pochopil správně, jsem v domnění, že tento mód umožní připojení k internetu jen pomocí kabelu, jestli je to tak, pak bych teoreticky nepotřeboval žádné zabezpečení, protože by se ke mně nikdo nemohl bezdrátově připojit, ale to se mi nějak nezdá. Taky jsem si četl návod zde umístěný o zabezpečení a je tam zmínka o "Nevysílat SSID", kde to můžu u Z-Comaxu nastavit? A u "Filtrování MAC adresy" mi to nejde. Mělo by to být v Wireless Access Control, ale mám tohle zašedlé jako Disable, není to náhodou zase tím, že mám operační mód Wireless ISP? Jinak nechápu, proč by to nemělo jít. A ještě poslední dotaz: ve statusu mám u TCP/IP a WAN Configuration MAC adresu 00:02:72:70:b5:c6, ale z výpisu cmd mého stolního PC je MAC adresa síťové karty jiná. Neměla by ta adresa být totožná se síťovou kartou? To je vše na co jsem se chtěl zeptat, hlavně mě zajímá, proč mi nejede internet při tom šifrování, už to tady nastavuji snad 2 hodiny a stále nic. Za jakékoliv rady předem děkuju.